Zelí si můžete nakrouhat sami, ale velká část pěstitelů vám ho ráda prodá již nakrouhané. Cena za kilo krouhaného zelí se pohybuje kolem dvaceti korun. Se zelím se pak dá výborně experimentovat.

„Je vhodné to dělat nejprve v menším množství, protože každému chutná něco jiného. Pokud do zelí přidáte červenou řepu, budete mít perfektní přílohu ke kachně nebo ke zvěřině. Někdo miluje zelí s křenem nebo s cibulí,“ popisuje paní Jana, která spolu se svým mužem a dětmi na zimu chystá třicetikilový soudek a ještě dalších 50 sklenic!

„Chystám kombinace zelí, cibule a červené řepy. Také třeba klasické zelí a k tomu pekingské zelí, mrkev, cibuli a kopr. Oblíbenou přísadou jsou i jablka. Lze přidat i papriky, všechny druhy ředkví nebo fazolky. Ty ale ještě před tím blanšíruji,“ upřesňuje Jana.

Základní recept na kysané zelí

Potřebujete: 10 kg zelí, 150-200 g soli, 10 g kmínu.

Postup: Zelí postupně vrstvěte, prosypávejte solí a kmínem a prošlapávejte. Když začne pouštět šťávu, přendejte zelí do soudku nebo velkých sklenic, zatižte, přikryjte utěrkou a nechte kvasit asi dva týdny při pokojové teplotě nejlépe 17-22 stupňů.

Poté zelí v soudku přendáme do sklepa, pokud nemáme tuto možnost, dáme do menších sklenic a do lednice. Vždy kontrolujte, zda je zelí v soudku ponořné pod vodou. Jinak by se kazilo!

Zelí je superpotravina

Kysané zelí znali už ve starověkém Řecku i Číně, tam bylo již ve 3. století př. n. l. součástí odměny dělníkům, kteří stavěli opevnění, na jejichž základech vznikla Velká čínská zeď. Bylo nedílnou součástí kuchyně našich prababiček, dnes se moderně označuje za superpotravinu.

Obsahuje vitaminy C, K, skupiny B a minerální látky jako draslík, fosfor, hořčík či vápník. Zásadní jsou však bakterie mléčného kvašení a vláknina, které podporují imunitu.

VIDEO: Salát z kysaného zelí

Video
Video se připravuje ...

Salát z kysaného zelí Videohub/recepty

Fotogalerie
12 fotografií