Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chcete mít soustředěné a pohotové děti? Užívejte v těhotenství rybí tuk, říká studie

Autor: ula - 
17. července 2021
06:00

Pokud jste zrovna těhotná, měla byste užívat rybí olej. Evropská společnost pro pediatrickou gastroenterologii, hepatologii a výživu prezentovala na světovém kongresu výzkum, ve kterém se ukázalo, že děti narozené matkám, které v těhotenství užívaly rybí tuk, se ve škole lépe soustředí a umí rychleji řešit problémy. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se jedná o první studii, která zkoumala vliv rybího tuku a kyseliny listové na mozkovou aktivitu dětí.

Studie byla financována Evropskou unií a zkoumala schopnosti desetiletých dětí, jejichž matky v těhotenství užívaly rybí ruk nebo kyselinu listovou. Děti byly hodnoceny pomocí specializovaného rs-MRI skenování mozku k měření RSN spolu s neuropsychologickým testováním. Výsledky všech skupin pak byly porovnány z hlediska rozdílů. 

Jedním z autorů studie je profesor Dr. Berthold Koletzko, vedoucí oddělení metabolické a výživové medicíny v dětské nemocnici Dr. von Haunera v Mnichově. Ten uvedl, že děti narozené matkám, které v těhotenství užívaly rybí olej bohatý na DHA (DHA je zkratka pro kyselinu dokosahexaenovou, která také patří mezi nenasycené mastné kyseliny a bývá nejčastěji součástí rybího oleje, pozn. red.), vykazovaly lepší výsledky v testech pozornosti a rychleji řešily složité problémy. 

„Výsledky ukazují, že kvalita přísunu živin v období vývoje mozku v těhotenství má trvalý vliv na funci mozku ve školním věku dítěte. Ženy by proto měly v těhotenství užívat kvalitní doplňky stravy s rybím olejem,“ uvedl Dr. Berthold Koletzko.

Rybí tuk v druhé polovině těhotenství

Koordinátorka studie a ředitelka Centra pro pediatrický výzkum na Univerzitě v Granadě ve Španělsku, profesorka Christina Campoy, dodává: „Náš výzkum poskytuje důkazy o tom, že děti narozené matkám, které užívaly rybí tuk v druhé polovině těhotenství, měly lepší paměť. Suplementace rybím tukem byla spojena s menší funkční konektivitou mozkových sítí dětí, což však nesvědčilo o špatném kognitivním neurovývoji, spíše naopak.“  

Suplementace kyselinou listovou nevedla ke znatelným změnám ukazatelů mozkových funkcí. „Studie vědců z univerzity ve španělské Granadě sledovala 57 dětí matek z předchozího výzkumného programu, které během druhé poloviny těhotenství dostávaly 500 mg rybího oleje s kyselinou dokosahexaenovou (DHA) a 150 mg rybího oleje s kyselinou eikosapentaenovou (EPA) denně, a to buď se 400 μg 5-MTHF (kyseliny listové), nebo bez ní, nebo pouze s kyselinou listovou, nebo s placebem,“ uvedl Státní zdravotní ústav ČR.

Autoři zdůraznili, že ačkoli byl vzorek malý, k posouzení jejich hypotézy bylo ve studii použito velké množství ověřených technik a údaje pocházejí z dobře zavedené kohorty, tzn. skupiny, která je dlouhodobě sledována). Dodali, že výsledky by měly být interpretovány jako předběžné údaje a nelze je považovat za obecně použitelné, přičemž je nutný další výzkum.  

„Výsledky této studie naznačují, že časná výživa během těhotenství může mít významný vliv na vývoj mozku u dětí a může zvýšit kognitivní výkonnost. Těšíme se, že výsledky této studie budou ověřeny v dalších studiích,“ uzavřel Magnus Domellöf, předseda výboru ESPGHAN pro výživu.

Video  Pediatr: 5 důvodů proč očkovat děti proti covidu. A od jakého věku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi