Od 1. do 14. dne nemoci dostáváte od zaměstnavatele náhradu mzdy, ale pouze za pracovní dny. Zaměstnavatelé vám tedy zaplatí 60 procent takzvaného vyměřovacího základu. Teprve když pracovní neschopnost trvá déle než dva týdny, dostává zaměstnanec od patnáctého kalendářního dne klasické nemocenské dávky. Jejich výška roste úměrně délce nemoci, zde platí pravidlo, že čím déle jste nemocní, tím vyšší dávky dostanete.

Pojistka, která dorovná váš příjem

Pracovní neschopnost je obvykle zaviněna nemocí nebo úrazem. Častou příčinou dlouhodobého „nuceného“ odpočinku jsou například srdeční a cévní onemocnění, poranění, otravy nebo nemoci pohybového ústrojí. I banální operace vás může na dlouhé týdny připoutat na lůžko. Ovšem pokud budete pořádně připraveni, nemusíte se obávat snížení příjmu. Dobře sjednaná životní pojistka vám může ušetřit spoustu starostí a dorovnat v těchto případech váš příjem. Dobrá pojistka by vám i vaší rodině měla krýt záda v případě dlouhé nemoci, invalidity nebo smrti živitele rodiny.

Požádejte o pomoc

Pokud nevíte, jak správně nastavit svou životní pojistku, neváhejte se obrátit na finanční poradce Partners. Renomovaní odborníci vám poradí a vaše finance nastaví tak, jak to právě potřebujete. Více se dozvíte ve videu.