Už je mi přes padesát a mladí mi stále říkají, že „penzijko“ je pro mladý. Má pro mne tedy, v mém věku, vůbec cenu si jej zakládat?

“Penzijko“ je vhodné pro všechny věkové kategorie. Takže v tomto směru Vaši mladí pravdu nemají. Naopak spíše narážejí asi na skutečnost, že pokud chce někdo řešit finanční zabezpečení do důchodu po padesátce, pak s tímto „penzijkem“ přichází trochu pozdě a může spíše počítat s nějakým přilepšením k důchodu. Ale čistě teoreticky lze dosáhnout i s tímto omezením zajímavých výsledků. Při spoření na 15 let s měsíčním příspěvkem 3000 Kč v dynamickém fondu lze naspořit klidně milión korun.

Jakou částku je ideální měsíčně spořit?

Z průzkumu víme, že na splnění snů o klidném stáří by lidé potřebovali nad dnešní státní důchod dalších devět tisíc korun měsíčně. Navíc je nutné brát v potaz, že průměrná doba pobírání důchodu je 15 let a stále se prodlužuje. To znamená, že pro naplnění zmíněné představy byste před odchodem na penzi potřeboval přes 1,5 mil. Kč. Předpokládám, že zatím si na penzi nespoříte. Rada č. 1: rozhodnutí neodkládejte. Čím dříve uzavřete doplňkové penzijní spoření, tím méně stačí měsíčně posílat. Rada č. 2: důležitý je i typ penzijního fondu. Pro dlouhodobé spoření volte fond s dynamickou investiční strategii. Rada č. 3: maximalizujte úspory. Při vkladu tisíc korun měsíčně získáte nejvyšší státní podporu; a kdo si ukládá 3000 Kč, ušetří i na daních, dohromady až 6360 Kč.

Nedávno jsem četla článek o tom, že penzijní připojištění v dnešní době není za až tak výhodné, a to vzhledem k inflaci a dalším faktorům. Kolik tedy prosím a jakým způsobem nejlépe na penzi ušetřit?

Článek se týkal transformovaných fondů (tedy těch založených před rokem 2013), kde má stále většina klientů své prostředky. Podobných článků do budoucna bude určitě přibývat a z mého pohledu je nutné si uvědomit minimálně dvě základní věci. Tou první je, že výnosy transformovaných fondů, vzhledem k tomu, že obsahují zásadu garance (nezáporné roční zhodnocení), NIKDY nemohou v dlouhodobém horizontu míru inflace úspěšně porážet. Tou druhou věci je, že pokud vám to není lhostejné, je třeba přemýšlet o změně. Vzhledem k tomu, že do důchodu máte ještě stále velmi daleko, vyplatí se přechod do penzijních fondů s dynamickou investiční strategií. To znamená přejit z penzijního připojištění do doplňkového penzijního spoření a zde si vybrat svůj penzijní fond. Další informace naleznete na webu penze.nn.cz.

Celý chat je k dispozici zde: