Obraťte se na seriózní společnost

Půjčujte si pouze u zavedených finančních společností s dlouholetou historií. Při vybírání si rovněž ověřte, zda je daná společnost členem České leasingové finanční asociace nebo České bankovní asociace, a je tedy povinna řídit se určitým etickým kodexem. Zbystřit byste měli v situaci, kdy firma nabízí půjčky bez prověření žadatele. „Pokud se poskytovatel úvěrů nezajímá o vaše finanční poměry a otevřeně nabízí půjčku bez prověření registrů, pravděpodobně jste narazili na lichváře. Těmto firmám obvykle nejde o to, abyste své finanční závazky spláceli, ale naopak díky vysokým sankcím mají zisk z toho, když splácet nemůžete,“ upozorňuje vedoucí právního oddělení společnosti Provident Financial Martin Šváb.

Autor: Profimedia

Porovnejte si ceny půjček

Porovnejte si, kolik za půjčku zaplatíte. Při posuzování výhodnosti půjčky však nespoléhejte jen na výši RPSN, protože kupříkladu u krátkodobých půjček je tento údaj zavádějící. Nižší RPSN nemusí automaticky znamenat výhodnější půjčku. Vždy je vhodnější přihlížet k délce půjčky a celkové splatné částce, která vám řekne, kolik dohromady za půjčku zaplatíte.

Dejte si pozor na sankce a skryté poplatky

Před sjednáním půjčky si zjistěte, jaké sankce vám hrozí v případě prodlení a nesplácení. Některé firmy totiž nabízejí dobrý úrok, ale za pozdní splátky účtují tak vysoké sankce, že se lehce dostanete do dluhové spirály. Rovněž si pečlivě pročtěte smlouvu a ověřte si, že se někde drobným písmem neschovávají poplatky, o nichž jste neměli tušení.

Dostanete k půjčce bonus?

Nabídky úvěrů porovnávejte. Jednak můžete dost ušetřit a jednak mají finanční společnosti před Vánoci různé reklamní akce, díky kterým můžete získat zajímavé bonusy. Třeba Provident vám až do 8. prosince ke každé půjčce dá poukázku na 500 korun na vánoční nákup do obchodního řetězce.