„Patnáct let jsem si platil pojistku. Ročně to bylo 2000 Kč. Jako řidič kamionu jsem pořád na cestách. Byl jsem si vědom rizika a myslel jsem, že kdyby se mi něco stalo, tak jsem pojištěný a neskončím bez prostředků,“ říká Krauskopf. Jenže vše bylo jinak.

Nemá prst, nemá práci

Před dvěma lety Krauskopf upadl na chodníku a zranil si prst na ruce. Podstoupil sedm operací a nakonec o ukazováček přišel. Kvůli úrazu ztratil práci. „Stále mě bolí dlaň, nemůžu držet volant. Jsem úplně vyřízený. Řídit kamion bylo mým koníčkem. Stejně jako hra na kytaru a jízda na motorce. O to všechno jsem přišel a pojišťovna mi za to dala směšných 2500 Kč,“ dodává Krauskopf.

„Pojištěný do dnešního dne nebyl schopen doložit kompletní lékařskou dokumentaci o amputaci, což je doklad, který pojišťovna potřebuje pro dořešení celé pojistné události. Proto byla panu Krauskopfovi poskytnuta záloha 2500 Kč s tím, že jakmile doloží zbývající podklady, pojišťovna přistoupí k doplatku,“ uvedl ředitel odboru kontroly likvidace Hasičské vzájemné pojišťovny Pavel Borčevský.

Jen výmluva?

„Je to blbost. Nejde o zálohu. Jasně mi napsali, že výplatou 2500 Kč došlo k ukončení šetření pojistné události,“ tvrdí Krauskopf. Za účelové považuje námitky pojišťovny i právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz. „Nedostatečná zdravotní dokumentace může být výmluvou, protože pokud by pan Krauskopf zbavil svého lékaře mlčenlivosti vůči pojišťovně, tak si pojišťovna mohla klidně kompletní lékařskou dokumentaci vyžádat. Pojišťovna by proto neměla s tímto argumentem pochodit,“ vysvětluje Novák.

Rada právníka Mgr. Petra Nováka: Je to žalostně málo!“

Případ pana Krauskopfa rozhodně není ojedinělý. „Podobné případy řešíme,“ říká právník Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz. Podle něj především záleží na pojistné smlouvě a na tom, na jakou maximální částku je pojištěn. „Od toho se odvíjí výše pojistného plnění. Sporné bude stanovení procentuální výše z pojistné částky, protože i kdyby byla 50 000 Kč, tak 2500 Kč odpovídá 5 %. To je na takový vážný úraz žalostně málo,“ říká právník.

Náhradu škody vymáhejte po městu

S žádostí o náhradu škody by se měl pan Krauskopf kromě pojišťovny obrátit i na město, kde se mu úraz stal. „Pokud byl příčinou úrazu špatný stav chodníku, který by například nebyl opraven, tak by měl pan Krauskopf právo vymáhat náhradu škody na zdraví po obci,“ radí právník Petr Novák. A v takovém případě by částka náhrady škody byla podstatně vyšší. „Zásadní ovšem je, za jakých okolností k úrazu došlo, zda byl opravdu způsoben špatným stavem komunikace a zda to poškozený může prokázat,“ dodává právník.

4 věci, které  je potřeba udělat:

Od zranění pana Krauskopfa sice už uplynuly dva roky, přesto může něco udělat i teď. Může udělat tohle:

1. Sehnat svědky – byl svědkem úrazu někdo, koho znáte? Partner, kamarád, soused nebo kolemjdoucí, kterého znáte aspoň od vidění? Požádejte je o svědectví.

2. Kontaktovat lékaře a ošetřující personál – převážela vás po úrazu do nemocnice sanitka? Šel jste se zraněním na pohotovost? Pokuste se dohledat, kdo vás převážel nebo ošetřoval, a zeptejte se, jestli se na událost pamatují.

3. Vyžádat si lékařské zprávy – nechte si udělat kopie z veškeré své zdravotní dokumentace. Pokud budete mít štěstí, mohlo by v původní zprávě být, jak se vám úraz stal.

4. Najít právní pomoc - právního zástupce nebo společnost, která se uplatňováním nároků zabývá. Měli by vám říct, jaké jsou vaše šance na úspěch.

Kolik by dostal jinde?

* Pojišťovna Allianz, mluvčí Václav Bálek

„U nás by dostal až 7000 Kč. Samozřejmě že za ztrátu ukazováčku je to málo. Ale ten pán má uzavřenou špatnou smlouvu, pojistná částka je jen 50 tisíc Kč. Některé pojišťovny nabízejí pojistky s nízkými splátkami, ale při podpisu už neřeknou, že i pojistné plnění je pak malé. A to je tento případ.“

* Česká pojišťovna, mluvčí Jan Marek

„V případě amputace všech tří článků ukazováku na levé ruce praváka by – vzhledem k minimální pojistné částce u úrazu ve výši 200 tisíc Kč – dostal u nás pojistné plnění nejméně 16 tisíc korun.

 VÝZVA! PIŠTE NÁM SVÉ PŘÍBĚHY

Napište nám na adresu ombudsman@ blesk.cz nebo na adresu:

Blesk OMBUDSMAN, Komunardů 42, 170 00, Praha 7

Podmínkou pomoci od OMBUDSMANA BLESKU je zveřejnění vašeho příběhu a fotografie v deníku Blesk i na Blesk.cz a přístup k dokumentům potřebným k řešení problémů.

O výběru příběhu pro řešení OMBUDSMANEM BLESKU rozhoduje redakce!

Fotogalerie
6 fotografií