Pokud jste se například na Makarské riviéře dorozuměli lámanou chorvatštinou, v Drači, největším přímořském městě, se „slovanštinou“ bohužel nepochodíte. Úředním jazykem je totiž albánština představující samostatnou větev v rodině indoevropských jazyků.

Jestli jste dávali na základní škole pozor, nemusíte se vůbec bát. Albánie má totiž jednu z nejmladších populací v Evropě a zejména mladá generace umí dobře anglicky.

Nejen díky jazykové vybavenosti začíná být Albánie velice populární mezi západní Evropany. Stejně jako sousední Černá Hora, země bývalé Jugoslávie, byla součástí Sovětského svazu.

Už za minulého režimu patřila k nejméně rozvinutým státům. I dnes se jedná o stát s nejnižším HDP v Evropě. Nachází se zhruba na stejné úrovni jako předválečná Ukrajina. I proto sem před covidem jezdilo na dovolenou přes dva miliony turistů.

Dle serveru Budget Your Trip, který porovnává ceny turistických destinací, průměrný návštěvník za týden utratí 36 000 lek, což je v přepočtu zhruba sedm a půl tisíce korun. Za stejný pobyt v Chorvatsku by zaplatil skoro jednou tolik. Když se nebojíte létat, tak máte vyhráno. Cena zpátečních letenek začíná na dvou a půl tisících.

Před cestou byste měli ještě vědět, že více než polovina obyvatelstva se hlásí k islámu. Při návštěvě církevních památek je potřeba dbát na zahalování. To však platí ve většině balkánských zemích. A nezoufejte, i přestože se jedná o muslimskou zemi, k večeru si můžete dopřát chlazené pivečko.

I v porovnání s Českou republikou se jedná o malý stát, který lze během krátké doby procestovat křížem krážem a navštívit tak většinu místních pamětihodností.  Za zhlédnutí jistě stojí ruiny starověkého města Butrint zapsané na seznamu dědictví UNESCO nebo starobylé město Berat.

Dechberoucí krásou jsou pověstné vrcholky pohoří Prokletije, jemuž se přezdívá albánské Alpy. Na severu země se rovněž nachází i jezero Komani s křišťálově čistou vodou. Tak na co ještě čekáte?

Fotogalerie
14 fotografií