Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Proklatě nízké přistání! Letadlo málem v Řecku srazilo lidi u ranveje

Letadlo společnosti WizzAir provedlo velmi nízké přistání na letišti na řeckém ostrově Skiathos.
Vítr 30. září 2019 zavařil i pilotům, kteří se pokoušeli přistát na pražském letišti.  (Autor: reprofoto/greatflyer/youtube)
Autor: rc - 
11. srpna 2022
20:33

Neuvěřitelné přistání se odehrálo na řeckém ostrově Skiathos. Nadšenci čekali na přistání letadla u tamního letiště s připravenými telefony, ovšem netušili, že průlet stroje společnosti Wizz Air, bude tak těsný! Letadlo jim prolétlo děsivě blízko nad hlavami a těsně minulo plot dělící přistávací plochu. Jednu z dívek dokonce strhla tlaková vlna.

Těsné přistání na řeckém ostrově Skiathos provedlo letadlo Airbus A321neo na tamní ranveji. Přistání letadla společnosti Wizz Air na letišti Alexandros Papadiamantis s nadšením sledovali lidé na prostoru před přistávací plochou na letišti, která je volně přístupná. Lidé s foťáky zachycovali přistání a nečekali, že přistání bude tak nízké.

Hluk motorů přehlušil nadšené povyky lidí, rozvířil prach a na videu, které se objevilo na sociální síti youtube, je vidět, jak se lidé shýbají, zatímco kolos jen o pár metrů mine plot u ranveje.

Jedna z dívek dokonce upadne a další ženě uletí klobouk. Jak připomíná deník Daily Mail, přistávací dráha letiště se nachází na severovýchodě ostrova a leží mezi dvěma kopci a na obou koncích ranveje je moře.

Jedná se o krátkou a úzkou přistávací dráhu, tudíž se piloti musí přibližovat k přistávací dráze co nejníže. Některá letadla dokonce musí vzlétnout s menším množstvím paliva a pak musí provést mezipřistání v Soluni.

„Kolik přihlížejících si myslíte, že potřebuje nové kalhoty?“ píše jeden z diváků videa. Další z diváků vysvětluje, že právě velmi krátká ranvej a vysoká teplota byly příčinami, proč musel provést pilot tak nízké přistání. Letadlo ale nakonec bezpečně přistálo a nikdo při přistání nebyl zraněn. 

viho ( 12. srpna 2022 12:06 )

Při dobrém přistání jdou motory na volnoběh, takže zase tak moc se stát asi nemůže. Ale pokud by se pilotovi přistání nepodařilo, například by do něj fouknul silný boční vítr, tak by přistání mohl přerušit a přesunout páku motorů do polohy TO/GA, což by ty lidi mohlo asi pěkně smést a zranit například i odlétávajícím kamením.

frantacizek ( 12. srpna 2022 08:00 )

ale ono už stačí tlaková vlna, která může fakt dost s člověkem zamést a smrtelně ho zranit právě. A na tohle nutí tihle lidé v rovině runwaye myslet pilota.. fakt zvláštní. Přitom se to dá nafotit i o pět metru dál už mimo rovinu runwaye a vše si ještě přiblížit dnešní technikou. Zkrátka v bezpečné vzdálenosti. Divím se trochu i místním úřadům, že to tam někdo nekoordinuje z místní městké policie, když holt lidé nemají rozum..

frantacizek ( 12. srpna 2022 07:51 )

no pro mě spíše ukázka lidské hlouposti, protože ten pilot byl určitě ve stresu, aby zvládl manévr a nikoho z nich přitom koly třeba nezranil, dobrzdil na runwayi a neohrozil přitom zase cestující na palubě, jakože byl v tu chvíli úplně v právu a ten manévr byl standardní. neměli tam co dělat ti lidé. Tam je to asi takhle standard, mají to tam hůře řešené s tou cestou, ale pokud je přistávací dráha takhle krátká, tak on musí chránit v prvé řadě cestující na palubě, nehledě na okolnosti dole. čiže už tak ve stresu a tihle měli potřebu mu ho ještě znásobit.. tohle pro fotku z mobilu nikdy nepochopím.. furt je to těžký stroj, hůře ovladatelný, že potřebuješ rezervu pro jistotu v manévru, ale tihle lidé ji těm pilotům prostě asi nechtějí poskytnout a zkoušejí, kam až můžou hranice pro ČUPR fotku na nějaký instagram posunout.. v tomhle je tahle doba deviantní, to by naše babičky a dědové nepochopili a nedokázali myšlenkově uchopit..

Zobrazit celou diskusi