Že tohle bude tak trochu jiná destinace nás přesvědčilo už dosednutí letadla na 20 kilometrů vzdáleném ostrově Ko Samui. Mezinárodní letiště tu tvoří soustava přístřešků na dřevěných sloupech, bez zdí, takže čerstvý vánek může rozhánět všudypřítomné vedro. Zdi tu nejsou třeba, je tu celý rok vedro. Díky záplavě exotických květin, palem a zurčícímu potůčku si tu ale připadáte spíš jako v hotelovém resortu či botanické zahradě čemuž nahrávají i vláčky, které tu cestovatele vozí místo autobusů.

Ko Samui má asi 20 krát 15 kilometrů a Ko Phangan je zhruba poloviční. A zatímco první z nich je rušným turistickým centrem, kde nechybí velké hotelové komplexy, nákupní promenády, hypermarket nebo skvostný chrám s obří zlacenou sochou Buddhy, menší Ko Phangan je spíš přírodní rezervace, kde několik větších vesnic propojuje silnice skrz prales.

Civilizace je všudypřítomná

Je to ale jen první dojem. Neomezený 5g mobilní internet (za 250 kč na měsíc) i na Ko Phanganu šlape na plné obrátky a na silnicích vinoucích se bujnou vegetací míjíme snad víc turistů než domorodců. Až pozoruhodně často se jedná o osamocené mladé ženy s vizáží Evropanek na skútru. Ko Phangan je totiž jedním ze světových center holistického lázeňství. Jóga, meditace, sebepoznání a zdravý životní styl jsou s ostrovem natolik srostlé, že byste těžko hledali uvolněnější a vyklidněnější místo na zemi.

Kromě nespočtu mladých, štíhlých a krásných lidí tu meditativní atmosféru navozuje i nekonečná kulisa ptačího štěbetání z deštného lesa, přírodní písečné pláže s tiše šumícím příbojem a podle legendy i obrovská vrstva růžového křišťálu, který prý tvoří podloží ostrova. No, i kdybychom magii kamenů nevěřili, jistá harmonická atmosféra je tu doslova hmatatelná. I v Thajsku, kterému se přezdívá země úsměvů, je tohle místo vyhlášené svojí pohodou.

Utekli sem před pandemií

Náš dojem utvrzuje i Lucie Vonchitzky (33), bývalá moderátorka Primy, která sem v průběhu pandemie odjela na dovolenou a ostrov si s manželem natolik zamilovali, že odmítli i repatriační let zpět do Čech. A rozhodli se tu žít natrvalo.

„Byla to taková náhoda. Můj kamarád mi to doporučil na józe, že na tomto ostrově musím být, že je to přesně moje gusto. Přiletěli jsme sem v první vlně pandemie, s manželem, dcerou a malým kufrem na čtrnáctidenní dovolenou. Nakonec z toho bylo několik měsíců a ostrov jsme si naprosto zamilovali,“ říká Lucie.

Když se dostali zpět do Čech, přemýšleli jen o tom, jak to udělat, aby si život uzpůsobili tak, aby se mohli co nejdříve vrátit zpět do Thajska. „Absolutně jsme si zamilovali ten životní styl, tempo a lidi tady,“ dodává. Dnes už většinu času žije tu, dcera Beatrice tu chodí do anglické školky a Lucie i manžel Yuri pořádají kurzy duchovního rozvoje.

Nejsou přitom sami, komu tento kout světa naprosto učaroval. V jednom ze supermarketů na Ko Samui potkáváme i manžele Jiřího a Janu Zachovy, kteří do Thajska jezdí pravidelně už 25 let. „Loni to bylo složité, ale nakonec jsme sem přiletěli před Vánoci,“ říkají. „Jezdíme sem vždy na několik měsíců, občas s sebou bereme vnoučata. Máme tu už za ta léta dobré známé. Za těch 25 let se to tu ale hodně změnilo. Byla to dřív taková chudší země, ale teď se hodně rozvíjí,“ říkají.

Omládnete a zkrásníte

Na Ko Phanganu je zdravý životní styl a život bez stresu alfou a omegou. Thajská kuchyně je obecně mnohem zdravější než ta Česká. Je plná čerstvého a zralého ovoce, ryb a mořských plodů i nám nepříliš známého koření. Téměř se tu nesolí, slaná chuť pochází nejčastěji z rybí omáčky, která se tu hojně používá, a stejně jako citronová tráva nebo voňavý kořen galangal patří do celé řady jídel.

Ve velké části holistických lázní na Ko Phanganu vám proto jen pouhou úpravou stravy a režimu garantují, že zhubnete přebytečná kila i bez hladovění, vyplavíte z těla nečistoty a získáte vnitřní klid. Součástí programu takového centra jsou často i jógová cvičení, duševní očista a meditace a pro dospělé, ať už ve vztahu nebo bez, i nespočet tantrických cvičení.

K pocitu vnitřního klidu a harmonie na ostrově rozhodně přispívá i fakt, že je tu po celý rok téměř stabilní teplota, takže si celoročně vystačíte s plavkami, tričkem a žabkami. A vrásky vám nepřidělá ani stav vašeho konta. V pouličním stánku dáte za porci rýže s masem zhruba od 7 do 30 korun a za kousek suši 4 koruny. Zkrátka není se tu moc čím trápit a to je jeden z receptů na pohodu.

Party jednou za měsíc

Komu by přišlo, že na ostrově chcípl pes, bude těžce na omylu. S meditativní atmosférou ostrova totiž ostře kontrastuje další věc, kterou je vyhlášený po celém světě. S každým úplňkem se tu totiž odehrává několikadenní večírek, tzv Full Moon Party na pláži Haad Rin. Tradice začala prý už v osmdesátých letech, kdy byly místní pláže prohlášeny za místo s nejkrásnějším úplňkem na světě. A na velkolepou taneční párty, která se s tímto přírodním úkazem pojí, sem každý měsíc přijíždí dýdžejové z celého světa a také v nejlepších měsících až 30 tisíc tancechtivých lidí. Je to největší taneční večírek v celé Asii. První po pandemické pauze proběhne už 16. dubna.

Video
Video se připravuje ...

Thajský ostrov Ko Phangan má recept na mládí, krásu i pohodu. Adam Jaroš

Fotogalerie
11 fotografií