V džungli ukrytá...

Název Guatemala pochází z indiánského pojmenování pro »zemi stromů«. Leží na jihu Yucatánského poloostrova a chlubí se typicky pestrou středoamerickou přírodou. Hustá džungle tu po staletí ukrývala mayské památky a dnes je úžasnou kulisou pro zvedající se vysočinu, která přechází do vysokých nadmořských výšek aktivních, spících či neaktivních sopek. Magičnost zdejší přírody dotvářejí hluboká, rozlehlá jezera. O Atitlánu se dokonce tvrdí, že je nejkrásnějším jezerem světa. V jeho hladině se totiž odráží nejen džungle, ale i okolní sopky a malé guatemalské vesničky. Kouzlo země doplňuje fakt, že její břehy omývají vlny Karibiku na východě a Pacifi ku na západě. Obyvateli místní džungle jsou taková zvířata jako jaguáři, tapíři či oceloti.

Města na úpatích vulkánů

 

Hlavním městem Guatemaly je Ciudad de Guatemala, ale metropolí číslo jedna je nádherná Antigua. Město ležící v centrální oblasti země na úpatí tří sopek: Fuego, Agua a Acetenango. Je proslulé díky koloniální architektuře a zachovalému typickému rázu, který dotváří fakt, že jeho dějiny tvořily i tři zmíněné sopky. Město bylo kdysi jedním z hlavních měst generálního kapitanátu Guatemala, který zahrnoval dnešní území celé Střední Ameriky až po oblast Kostariky. Ve své době si svou krásou a luxusem nezadalo s vybaveností města Mexico City nebo Limy. A tak tady dnes kromě nádherné scenérie můžete obdivovat i několik památek, barokní kostely, podloubí a paláce, které stojí za vidění.

Domov kvesala chocholatého

Věděli jste, že měnou v Guatemale je guatemalský quetzal? Quetzal je španělský název pro ptáka kvesala chocholatého (Pharomachrus mocinno). Jeho pera z ocasu kdysi sloužila jako směnný prostředek při obchodování Mayů. Dodnes si tohoto opeřence v Guatemale natolik považují, že se stal národním ptákem a je vyobrazen i na státním znaku.

Žhavá půda na ohnivém kruhu

Střední Amerika leží na tzv. Pacifi ckém ohnivém kruhu, který se táhne kolem celého Tichého oceánu. V oblasti se nachází více než 450 aktivních sopek a odehrává se zde více než 75 % všech zemětřesení na planetě. Za sopkami se v Guatemale jezdí hlavně do okolí města Antigua, kde naleznete snad nejznámější stratovulkán Fuego (3763 m n. m.) proslulý svými pravidelnými erupcemi. Najdete zde i neaktivní vulkán Agua (3765 m n. m.), který je dominantou města. Další možností, jak vstoupit do světa sopek, je pak oblast jezera Atitlán, kde najdete stejnojmennou sopku nebo vulkán San Pedro. Na mnoho z nich se dá vystoupat a rozhlédnout se do krajiny.

Rodiště čokolády a tamales

Historie guatemalské kuchyně poukazuje na směs vlivů španělské, afro-kubánské, mayské a pak i starší kuchyně mexické. Z geografi cké polohy je jasné, že mají společné i hlavní potraviny – kukuřici, fazole nebo chilli papričky. Umění starých Mayů na území Guatemaly nám dalo jeden z malých divů světa… čokoládu! Guatemalská kuchyně nám dala takový pokrm, jakým je tamales. Hmota, kterou tvoří speciálně okořeněná kukuřičná mouka se zeleninou a masem zabalená do listu kukuřičného klasu nebo banánovníku, se hodiny vaří v páře. Historici přitom odhalili, že pokrm připravovali již první Mayové jako obětinu Bohům.

Největší město Mayů

Kdysi mocný kmen Mayů v Guatemale po staletí žil a tvořil nejen svou kulturu, ale i stavby, které dodnes vzbuzují úžas, a navíc i spekulace o tom, jak a proč tento národ šikovných lidí zanikl. Mayská říše zasahovala na území dnešních států Mexika, Belize, Hondurasu a Guatemaly. A právě na území posledně jmenovaného se nachází nespočet archeologických nalezišť, z nichž nejznámější je severoguatemalský Tikal, zapsaný na seznam památek UNESCO pro svou rozlehlost a zachovalost. Dávné město bylo znovuobjeveno v 19. století, ale až v 60. letech 20. století začali archeologové s odkrýváním města z divoké džungle.

Nejlepší kávovníky široko daleko

Nejdůležitější plodinou země je kávovník. Zemědělství, kam pěstování kávy spadá, je hlavním zdrojem příjmů pro většinu obyvatel. Kávu sem přivezli jezuité v 18. století, jejímu rozšíření ale výrazně pomohli němečtí přistěhovalci. Dnes se káva pěstuje na jižních svazích vulkánů na jihu země v nadmořské výšce kolem 1300 m n. m. Půda tu dává kávě specifi ckou chuť. Všeobecně se má za to, že »nej« kávou je druh El Pulcal, který se pěstuje nedaleko kouzelného města Antigua. Uvádí se, že káva z Guatemaly má čokoládovou chuť a středně plné tělo.

Fotogalerie
8 fotografií