Zákeřné proudy

Voda, která se na pobřeží valí ve vlnách, se musí zase nějak vrátit do moře. Tam, kde je moře hlubší, se vodní masa vrací spodem. Na populárních plážích s pozvolným vstupem zase v pásech. A ty mohou za většinu utonutí poblíž pláží. U obou typů proudů přitom platí, že čím jsou vlny větší, tím jsou proudy silnější.

Zpětný proud

Pláže s pozvolným vstupem, které milují především rodiny s dětmi, mají jedno velké úskalí. Jakmile se na nich začnou zvedat vlny, vznikají tu zpětné proudy. Jsou tak silné, že plavat proti nim nemá smysl, a ženou vás pryč od pláže na otevřené moře. Cesta ven vede jen do stran, kolmo k proudění vody. Pruh vody, kde je zákeřný proud, poznáte tak, že se na něm netvoří vlny.

Spodní proud

Voda, která se vrací od břehu spodem, může být extrémně nebezpečná především při potápění nebo šnorchlování. Zejména u terénních zlomů vás může začít tlačit směrem dolů a do hloubky. Nejsnáze z něj uniknete kolmo ke směru proudění, tedy dál od terénního zlomu.

V moři hrozí řada nebezpečí, která není radno podceňovat.
Autor: Infografika Blesk

Vlny podplavte

Vlny, které vám v pravidelných intervalech šplíchají vodu do obličeje či zátylku, mohou být nepříjemné. Jakmile se ale na vás láme vlna vysoká několik metrů, jde o život. Když plavete proti směru vln, snažte se jejich vrcholky podplavat. Po směru zas můžete využít energii vlny a plout na jejím povrchu. V nouzi se otočte na záda a splývejte. To je signál pro plavčíka, že nemáte dost sil.

Ježci

Jejich ostré bodliny se mohou v ráně zlomit a může být obtížné je vyndat. Pomáhá polévat ránu octem nebo přikládat octové obklady.

Medúzy

V moři mohou vypadat jako pytlík plující na hladině nebo rosolovitá placka. Určitě se jim vyhněte, a to i když jsou vyplavené na souši. Jejich žahadla mohou dosahovat i několik metrů od klobouku a mohou být i prudce jedovatá. Při požahání pomáhá polít žahadla octem a odstranit je pinzetou.

Podle studie univerzity na Havaji populární rady jako polít ránu alkoholem či počurat je mohou ve skutečnosti přinutit medůzu vypustit do rányy ještě víc jedu.

Koráli

Jsou krásní na pohled, ale jejich schránky jsou ostré jako nože. I drobné oděrky se přitom rychle zanítí. Rána se vymývá čistou vodou, dezinfikuje octem a podávají se antibiotika.

Žraloci

Celosvětově zabijí přibližně 10 lidí ročně a patří statisticky k nejmenším hrozbám moří. Podle odhadů zabije až patnáctkrát víc lidí pád kokosu na hlavu. Přesto se jim raději vyhýbejte a nechoďte do neznámé vody, když krvácíte.

Na vlastní kůži: Odborník předvedl záchranu z nebezpečného jezu

Video
Video se připravuje ...

Na vlastní kůži: Odborník předvedl záchranu z nebezpečného jezu Petr Ptáček, Asociace vodní turistiky a sportu

Fotogalerie
4 fotografie