Bavorsko: Nedotčená příroda, města i oslavy

Na jihu Německa se v krásné krajině rozprostírá Svobodný stát Bavorsko se svým zemským hlavním městem Mnichovem. Jeho nezaměnitelným symbolem jsou nedotčená příroda, čistý vzduch, kulturní bohatství a příslovečný poklidný a pohodový bavorský přístup k životu. Ať už se jedná o písně a tance v lidových krojích či operní festival – perfektní kulisu nabízejí vedle samotné bavorské metropole také středověké hrady a města, přepychové zámky a barokní kostely.

Užijte si Bavorsko na kole. Bavorsko, Allgäu.
Autor: © ADFC – DpR

Tipy na hrady a zámky poblíž českých hranic:

Hrad Lauenstein v Ludwigsstadtu leží nedaleko franko-durynských hranic. Jeho nejstarší části sahají až do 12. století, povšimnutí hodná je kombinace architektury 16. století s prvky historismu a secese. Se zajímavou historií se pojí Nový zámek Bayreuth. O jeho hlavní rozkvět se postarala manželka markraběte Fridricha, Vilemína Pruská, která má v nové rezidenci i své muzeum. Při návštěvě Bavorska nelze minout Císařský hrad Kaiserburg v Norimberku, který byl ve středověku jedním z nejdůležitějších císařských paláců Svaté říše římské. Navíc je z něj krásný výhled na norimberské staré město.

Norimberk je pěkné město plné historie a kultury.
Autor: © DZT/Francesco Carovillano

Sasko: Kulturní i přírodní rozmanitost

Sasko je magnetem pro cestovatele z celého světa. Vydejte se i vy do spolkové země s výjimečným uměním a kulturou: Saská kulturní krajina je více než 1000 let stará. Vedle toho inspiruje Sasko také k návštěvě krásné přírody. Hned čtyři pohoří i malebná krajina řek, rybníků a jezer zvou na pěší turistiku, cykloturistiku i k adrenalinovému zážitku na horských kolech.

Saská dominanta, pevnost Königstein.
Autor: © DZT/Andrzej Budnik

Tipy na hrady a zámky poblíž českých hranic:

Jednou z největších pevností na kopci v Evropě je pevnost Königstein. Nabízí krásný výhled na řeku Labe, a zároveň dodnes ukrývá mnoho pozoruhodných prvků, například obří sud Augusta Silného či nejhlubší studnu v Sasku. U hlavního zemského města Drážďan navštivte letohrádek a pozdější letní rezidenci saského královského rodu, Zámek a park Pillnitz. Pozoruhodná je také nová rezidence Albrechtsburg v Míšni. Původně se měla stát reprezentativním správním střediskem a zároveň obytným zámkem. Nakonec se však místo proslavilo až později a zcela jinak: díky míšeňské porcelánce.

Zámek a park Pillnitz nedaleko Drážďan.
Autor: © DZT/Andrzej Budnik

Další inspiraci naleznete na webových stránkách www.germany.travel

Autor: Germany.travel

Autor: Germany.travel