Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Odpočinek v Maďarsku: TOP 5 termálních lázní!

/
  • Széchenyiho léčebné a termální lázně
    20. ledna 2020 ● 18:31

    Maďarsko je země velmi podobná té naší. Malá vzdálenost a mimořádně zajímavá turistická místa dělají z rovinatého státu podél Dunaje výborný cíl nejen víkendových pobytů, ale také plnohodnotné dovolené. Největšími přednostmi jsou bezpochyby termální prameny a s nimi spojené lázně.

    Maďarsku se přezdívá „Země lázní“. Maďarskými prameny se léčili i Marcus Aurelius a Traján. Tradici lázeňství sem přinesli Římané, kteří na území dnešního Maďarska založili provincii Panoniu a centrem této říše určili město Aquincum (část dnešní Budapešti). Nyní je ale center s lázeňskými službami po Maďarsku rozeseto mnoho a my se vám pokusíme ulehčit rozhodování, které vybrat, tím, že vám je podrobně představíme.

  • 1.

    MOSONMAGYARÓVÁR – pro milovníky klidu

    Termální voda ve městě Moson, které leží jen třicet kilometrů od Bratislavy, patří mezi pět nejúčinnějších v celé Evropě. Obsahuje velké množství rozpuštěných solí a díky obsahu kyseliny křemičité a fluoridů je báječná především k inhalaci. Pomůže tak pacientům s onemocněním nosních dutin, ale i těm s chronickou bronchitidou.

    Za léčivou byla uznána v roce 1957. Blahodárně působí i na pohybové ústrojí, a pomáhá tak od svalových a kloubních onemocnění. Zajímavostí je, že dobře slouží i jako prevence proti zubnímu kazu.

    V areálu jsou celkem čtyři bazény s různou teplotou vody. Ten nejteplejší venkovní má okolo 38 ºC. K příjemné relaxaci vám poslouží také procedury, které lázně nabízí. Vyzkoušet můžete například bahenní zábal či různé druhy masáží. Tyto lázně proto ocení zejména ti, kteří mají rádi klid a pohodu.

    Mosonmagyaróvár
    Autor: Shutterstock

  • 2.

    GYÖR – pro aktivní rodiny

    Györ je malebné historické městečko ležící asi šedesát kilometrů od Bratislavy. Lázně tady byly otevřeny teprve v roce 2003, a tak stále poměrně dýchají novotou. Termální voda tu vyvěrá z hloubky okolo dvou tisíc metrů, a je tak bohatá hlavně na jodid. Ulevit pomáhá od potíží s bolavými svaly a klouby a doporučuje se také při gynekologických potížích a nemocech zažívacího ústrojí.

    Najdete tu spoustu zábavy v podobě zážitkových koupališť a termálních bazénů. Vybrat si také můžete z relaxace ve fi nských a parních saunách. Děti pak jistě ocení dva tobogany a různé druhy trysek a jiných atrakcí. Pro rodiče a prarodiče je tu také spousta klasických lázeňských procedur.

    Voda ve venkovních i vnitřních bazénech je malinko zbarvená dohněda díky vysokému obsahu minerálních látek. Bát se nemusíte jí ani speciální koupací jeskyně, kde můžete relaxovat v bazénu s devětatřicetistupňovou teplotou a příjemným šerem všude kolem.

    Z dalších atrakcí nechybí vodní šachy, vodní bar a samozřejmě obrovská paleta maďarských dobrot v místních restauracích.

    Györ
    Autor: Shutterstock

  • 3.

    SZECHÉNYI – pro cestovatele

    Když se řekne maďarské lázně, asi si představíte právě tyto. Mají neskutečně propracovanou architekturu s barokními a klasicistními prvky, jsou hojně navštěvované i místními a samozřejmě jsou termálním srdcem Maďarska.

    Lázně v hlavním městě Budapešť jsou ostatně jedny z největších v celé Evropě. Přitom jejich vznik byl vlastně dílem náhody, když je při svém výzkumu objevil geolog Vilmos Zsigmondy a svůj objev rázem zhodnotil založením lázní.

    Zajímavostí je, že když se na lázně podíváte z leteckého pohledu, uvidíte dvě zrcadlově postavené části. Důvod je jednoduchý – kdysi se totiž dělily na dámskou a pánskou část.

    Voda je účinná při revmatických problémech, gynekologických problémech či problémech s pohybovým aparátem. Krom mnoha bazénů je tu i široky výběr wellness procedur. Nenechte si proto ujít jejich návštěvu a objevte přitom i všechny krásy města Budapešť.

    Széchenyiho léčebné a termální lázně
    Autor: archiv Széchenyiho lázně

  • 4.

    PÁPA – pro plavce i batolata

    Termální lázně Pápa vypadají velmi nově, ale pravda je, že tu stojí už léta, jen prošly v poslední době velkou rekonstrukcí. Zdejší vnitřní a venkovní bazény ocení hlavně plavci, a to díky velkému plaveckému bazénu se studenější vodou. Termální voda oproti jiným lázním je tu čirá a bez zápachu. Doporučuje se hlavně při potížích s pohybovým aparátem a po úrazech.

    Rodiče s batolaty ocení bazén pro děti a miniskluzavku ve tvaru slona. A když vám tady vyhládne, můžete navštívit restauraci, která je spojovacím článkem mezi oběma halami. Není nouze ani o všemožné wellness procedury. Rozhodně vyzkoušejte třeba parní lázeň či saunový svět.

    Do kufru nezapomeňte přibalit koupací čepici, protože do velkého plaveckého bazénu vás bez ní nepustí a vybavení na plavání tady je sice dostupné, ale samozřejmě dražší než v běžných obchodech u nás.

    Termální lázně Pápa
    Autor: archiv Termální lázně Pápa

  • 5.

    BÜKFÜRDŐ – pro sportovce i lenochy

    Název těchto lázní si dobře zapamatujte. Pokud neumíte ani slovo německy a s angličtinou jste také na štíru, pak je dobré znát alespoň slovo fürdő, což znamená lázně. Bükfürdő jsou tedy jednoduše lázně města Bük. Leží asi čtyři sta kilometrů od Prahy v blízkosti rakouských hranic.

    Termální pramen tu byl objeven v roce 1957 a dnes má velkolepý areál celých čtrnáct hektarů plochy. Termální lázně nabízí dokonalý zážitek s dvaatřiceti bazény, moderní saunou, léčebnými procedurami a skluzavkami pro celou rodinu. Pobyt tady prospívá především lidem s nemocemi pohybového ústrojí a s poúrazovými stavy. Termální prameny blahodárně působí i na pacienty s nemocemi trávicího traktu a urologickými problémy. Nechybí samozřejmě klasické lázeňské procedury od masáží až po elektroterapie.

    Po celý roky je tady spousta možností, jak se sportovně vyřádit. I v zimě tady můžete využít venkovních termálních pramenů a relaxu u vody v odpočinkových zónách – některá lehátka jsou totiž vyhřívaná.

    Bükfürdő
    Autor: archiv Termální lázně Bükfürdő
    Fotogalerie
    13 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy