Attersee: Jezero umělců a potápěčů

Fascinující tyrkysová barva zdejších jezer uhranula secesnímu malíři Gustavu Klimtovi, který na břehy Attersee jezdil čerpat inspiraci a setkával se zde i se svojí múzou, Emilií Flögel. Dnes můžete pod pokličku jeho díla i vztahů nahlédnout v galerii Gustav Klimt Zentrum poblíž zámku Kammer, přímo v místech, která maloval a kde pobýval. Nebyl ale jediný, komu jezero učarovalo. Na několik let se na břehu jezera v malé chatce v obci Steinbach usídlil i český rodák, skladatel Gustav Mahler.

Špičková čistota vody v jezeře dnes láká potápěče. Díky perfektní viditelnosti a hloubce až 170 metrů se jedná o jedno z nejlepších míst na potápění ve Střední Evropě. Pod vodou je tu potopený les, několik vozidel z druhé světové války, ale i prehistorické sídliště chráněné UNESCO.

Pro ty, kteří se nechtějí do průzračné vody nořit tak hluboko, je na březích hned několik pláží. Asi nejlepší zázemí najdete v jezerních lázních Seewalchen, kde se můžete opalovat, vozit na tobogánu nebo skákat z 10metrové skokanské věže. Kombinací světa pod vodou a procházky po horách je místní specialita, obdoba kanyoningu, kdy s neoprenem a brýlemi v batohu jdete na výšlap a zpět k jezeru splavete řekou s hlubokými tůněmi plnými ryb.

Tip na občerstvení: 

Rosi Huber, Weyregg – v palírně, která je po generace v ženských rukou, najdete kromě ušlechtilých ovocných pálenek i speciality, jako kupř. gin z růží.

Wachtberg, Weyregg – restaurace pod vrcholem stejnojmenné hory nabízí kromě dobrého jídla i překrásný výhled na jezero. 

Attersee: Pohled na přístaviště v obci Seewalchen
Autor: Adam Jaroš

Fuschlsee: Jezero rybářů a romantiky

Symbolem jezera je zámek Fuschl, kam míří i výletní lodě ze stejnojmenného městečka. V zámku se sice nachází luxusní hotel, ale to nebrání tomu, aby byl turistickým magnetem.

A hned z několika důvodů. Prvním z nich je bezesporu filmařská minulost hotelu, protože se zde natáčel kupříkladu film o císařovně Sisi s Romy Schneiderovou v hlavní roli nebo populární muzikál Sound of Music. A rekvizity z natáčení můžete stále nalézt v malém muzeu. Zámek má také sbírku 150 uměleckých děl starých mistrů, z nichž některé visí i na pokojích hostů.

Má i pohnutou historii. Jeho původního majitele poslali nacisté do Dachau a zámek si přivlastnil nacistický ministr zahraničí Von Ribbentrop, který tu pořádal diplomatické recepce.

Současní turisté se v podzámčí často staví na vyhlášenou rybu z místní rybárny. Ryby jsou čerstvě ulovené z jezera s vodou kojenecké kvality a před očima strávníků vyuzené na dřevěném kouři. 

Tip na občerstvení:

Terasa Diana, zámek Fuschl – terasa zámecké restaurace nabízí nádherný výhled na jezero a také vybrané pochoutky včetně kávy a zákusků.

Zámecká rybárna, zámek Fuschl – specialitou rybárny jsou čerstvě uzení pstruzi a siveni.

Fuschlsee: Jezero i ryby v něm patří k zámeckému rybářství .
Autor: Adam Jaroš

Mondsee: Jezero sportů

Stejně jako v ostatních jezerech Solné komory i v Mondsee je křišťálově čistá voda na koupání. A co víc, najdete tu největší veřejnou pláž celého regionu. Alpenseebad v létě pojme až 5000 návštěvníků, kteří se mohou slunit na písku, jezdit na tobogánech, skákat ze skokanské věže a podobně.

Sportovci ale toto jezero milují i z jiného důvodu. Je jím magický štít Drachenwand, Dračí stěna, která se nad jezerem tyčí. V ní je totiž oblíbená jištěná cesta, tzv. klettersteig či via ferrata s nádhernými výhledy na jezero. A Češi na ní patří k jedněm z nejčastějších návštěvníků. Přímo pod Drachenwandem najdete i kemp, dva golfové kluby a také sympatický 10 kilometrový okruh pro jízdu na in-line bruslích. 

Tip na občerstvení: 

Erlachmühle – z města Mondsee se sem dostanete krásnou procházkou údolím Zeller Ache. Mlýn s 600 letou tradicí má v současnosti nejmladší mlynářku v Rakousku. V místní restauraci dostanete kromě klasických specialit, jako je uzený pstruh, i zaručeně čerstvé pečivo z tradiční pece na dřevo a z čerstvě umleté mouky. 

Mondsee: Západ slunce s městem Mondsee a horami Drachenwand a Shafberg
Autor: Adam Jaroš

Wolfgangsee: Jezero kultury 

Wolfgangsee je snad nejznámějším jezerem Solné komory. Na jeho břehu, v malebném historickém městečku St. Gilgen, totiž žila Mozartova rodina. Dnes tu najdete slavné Mozartovo muzeum a koná se tu i řada hudebních událostí.

 

Vzhledem k tomu, že se nachází zhruba 25 kilometrů od Salzburgu, a stejně daleko od Bad Ischlu, bylo Wolfgangsee od pradávna i významným letoviskem. Díky tomu tu jsou i takové atrakce jako pohodlná lanovka z města až na horu Zwölferhorn s krásným výhledem na Wolfgangsee, nebo vláček z obce St. Wolfgang na horu Shafberg, s ikonickým výhledem na nedaleké jezero Mondsee.

Můžete si tak užít horské scenerie, aniž byste prolili litry potu při výšlapu. Kromě Mozartova muzea v St. Gilgen najdete i Museum der Völker, muzeum hudebních nástrojů Askolda zur Ecka, který v bývalé budově místní lidušky vystavuje okolo 5000 exponátů hudebních nástrojů z celého světa. A na přání vám na ně i zahraje. 

Tip na občerstvení:

Gasthof Zur Post, St. Gilgen – dát si něco k snědku můžete přímo na malebném náměstí s Mozartovou sochou, na terase jednoho z nejkrásnějších a nejstarších domů ve městě.

Wolfgangsee: Promenáda v Sankt Gilgen
Autor: Adam Jaroš

Fotogalerie
21 fotografií