Národní park Theth

Vydáte-li se do Albánie za poznáváním přírodních krás, jistě nemůžete minout Národní park Theth, který se nachází poblíž hranic s Černou Horou asi 70 km severovýchodně od města Skadar. Národní park zde byl vyhlášen již v roce 1966 a zabírá plochu 26,3 km². V podhůří dvoutisícových štítů Albánských Alp, které patří mezi nejkrásnější v Evropě, leží obec Theth s nádhernými kamennými domky, pohostinnými místními obyvateli a tou nejúchvatnější přírodou, jakou vídáte ve svých snech. Garantuji vám, že tomuto místu propadnete! Mnohokrát jsem si přála, aby se právě ve chvílích, které jsem tam prožívala, zastavil čas a já nikdy nemusela odjet. Své ubytování si můžete zajistit přes internet. Pokud holdujete většímu dobrodružství, vezměte si stan, tamní kemp má svou neopakovatelnou atmosféru!

Národní park Theth.
Autor: Profimedia.cz

Městské skvosty Gjirokastër a Berat

Až se albánské přírody nabažíte, vydejte se na jih. A to hned do měst, která jsou zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Berat a Gjirokastër se pyšní bohatou historií a jsou vynikajícími příklady dochovaných osmanských měst. Mnoho budov si zde uchovalo původní vzhled, pro který si například Gjirokastër vysloužilo název „kamenné město“. Původní domy nemají balkony, ale zato jsou vybaveny velkými okny a střechy budov jsou pokryty kameny. Ekonomický rozvoj za komunistického režimu Envera Hodži se bohudík těchto staveb nedotkl, takže si je i dnes můžeme prohlédnout v původní kráse, pravda, že za ta léta chátrají, ale pro jejich kouzlo jim to zajisté odpustíte.

Noční Berat.
Autor: Profimedia.cz

Jezero Komani

Pokud se pro návštěvu Albánie rozhodnete, nenechte si ujít plavbu po umělém jezeře Komani. Ocitnete se uprostřed skal a z trajektu si budete moci prohlížet zasněžené vrcholky hor. Jezero Komani svými četnými zátokami připomíná norské fjordy. Poplatek za cestu trajektem je kolem 400 lek, tedy 4 € za osobu. Trajekt vyplouvá z vesnice Komani, kam se ze severní Albánie dostanete přes Skadar. Cesta autobusem vám zabere asi dvě hodiny. Více informací o trajektové přepravě získáte na facebookových stránkách společnosti Sahhilba, která přepravu zajišťuje.

Jezero Komani.
Autor: Profimedia.cz

Panenské pláže

Až zdoláte horské štíty a pokocháte se typickou atmosférou vnitrozemské Albánie, nasměrujte své kroky k moři. Albánská riviéra v oblasti Jónského moře je doslova rájem na zemi! Nádherné pláže, klid a křišťálové moře osloví každého. S rostoucím cestovním ruchem se přirozeně zvyšuje komfort tamních přímořských středisek, jejichž návštěvnost rok od roku stoupá. Největšími letovisky jsou Himara a Saranda, která se nacházejí blízko hranic s Řeckem. Nabízejí dostatek restaurací, písečných pláží a vše, co k příjemně strávené letní dovolené patří.

Středisko Himara vás okouzlí.
Autor: Profimedia.cz

Fotogalerie
16 fotografií