Pobřeží delší než 400 kilometrů je omýváno vlnami Jaderského a Jónského moře a bělostné pláže snesou ta nejpřísnější měřítka. Zvyšující se kvalita služeb, zlepšující se infrastruktura a příznivé ceny jsou zárukou kvalitní dovolené pro každého.

Jedním z nejznámějších středisek je Saranda, které leží na jihu Albánie v zátoce Jónského moře, nedaleko hranic s Řeckem. Ve starověku se město nazývalo Onchesmos, dnešní jméno se odvozuje od byzantinského kláštera Agioi Saranda. Turisty přitahuje především překrásná a nepřelidněná bílá pláž, pobřežní promenáda s datlovými palmami, příjemné mediteránní klima, kvalitní služby a možnosti výletů do okolí na čele se starověkým Butrintem, který patří k památkám pod ochranou Unesca. Vzdálenost od letiště je pouhých 35 km.

Restaurace, bary či kavárny lemují pobřežní promenádu, a tak se stává ideálním cílem večerních vycházek, které lze spojit s příjemným posezením u koktejlu. V jižní části Sarandy se nachází známý klub Mango Beach, který pod otevřeným nebem nabízí tu nejlepší zábavu až do ranních hodin. Během letních měsíců jsou časté i nejrůznější koncerty a veřejná představení.

Albánská kuchyně je chutná a zdravá, ovlivněná kuchyní řeckou, bulharskou, černohorskou i tureckou. Typické je používání olivového oleje, česneku a bylinek, sýrů, lilku, paprik a zelí. Na pobřeží jsou typické mořské ryby a mořské plody (mušle, chobotnice a sépie). Jako předkrm se nabízejí kuřecí játra, různě upravený lilek nebo pórek, dolma (plněný vinný list) nebo nakládaná kapusta. Vynikající jsou zeleninové saláty s balkánským sýrem. Gyros se podává v chlebové placce pita s dresinkem tzatziki. V částečně muslimské zemi překvapí podávání vepřového, slavnostním jídlem je pečená kachna. Častým dezertem je čerstvé ovoce, ovoce v medu nebo xupa (pudink s vlašskými ořechy). 

Na plážích jsou k dispozici nejrůznější druhy motorizovaných i nemotorizovaných vodních sportů a radovánek. Patří k nim vodní skútry, parasailing, jízda na banánu, šlapadla či kajaky. Milovníci plážového volejbalu naleznou několik hřišť a v posledních letech se do Albánie stále častěji vydávají milovníci potápění.

Nejlepším suvenýrem jsou originální rukodělné výrobky. Na tržištích, bazarech i v kamenných obchodech se nabízejí mj. ručně tkané koberce, předměty a filigrán ze stříbra nebo mědi, dřevořezby a výrobky ze dřeva a kůže, keramika, výšivky, antikvity i místní kroje. Nechybí ani pohlednice, skládačky, skleničky, těžítka a trička s albánskými motivy nebo albánskou vlajkou. Vítaným dárkem může být i místní med, koňak Skanderbeg, rakije, či alabastrové popelníčky ve tvaru bunkru.

 

Albánie se pyšní nejenom krásným přímořím, ale i krásnými horami, spoustou přírodních zajímavostí i historicky zajímavými místy. To vše spolu s tradiční pohostinností Albánců, vynikající balkánskou kuchyní a možnostmi zábavy utváří nádhernou mozaiku nezapomenutelných zážitků.

Fotogalerie
4 fotografie