Malá část Japonska byla doslova vymazána z povrchu zemského. Ostrůvek Esambe Hanakita Kodžima viditelný z nejsevernějších pláží ostrova Hokkaido k velkém údivu místních zčistajasna zmizel. Ostrov byl registrován jako součást výsostných japonských vod teprve v roce 1987. Kus země čněl jen asi 1,4 metrů nad mořem a je pravděpodobné, že ho prostě pohltil silný příboj.

Japonské úřady se nicméně obávají, že kvůli vlnobití přijdou o další kus území. Pro jistotu byly k ostrovu vyslány rybářské lodě a potvrdily nejhorší obavy. Ostrov opravdu zmizel v moři. V neklidné oblasti Pacifiku nejde o nijak výjimečný jev. Tektonická činnost spojená se sopečnými erupcemi, silnými zemětřeseními a vlnami tsunami jen za několik posledních let vymazala ze světa už několik částí pevniny, do toho všeho se přidává i celosvětový růst hladiny oceánů z důvodu globálního oteplování.

Posledním obdobným případem byl Východní ostrov v Havajském souostroví. Ten se začal zaplavovat už loňskou sérií tropických bouří. Posledním hřebíčkem do rakve se mu stal řijnový hurikán Walaka, kterýho ho nadobro smetl do moře.

Podle přírodovědců jsou častá zmizení malých neobydlených ostrůvků obrovskou ránou pro ekosystém. Lidmi nevyužívané ostrovy jsou stanoviště pro ploutvonožce a ohrožené mořské želvy, které na ně kladou svá vejce.

Fotogalerie
5 fotografií