Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Zmizel ze dne na den.“ Havajský ostrov spolklo moře

Autor: Darina Jíchová - 
28. října 2018
14:02

V říjnu zuřil nad Pacifikem hurikán Walaka, jednalo se o cyklon čtvrté kategorie. Po jeho řádění téměř zcela zmizel jeden z Havajských ostrovů. Podle satelitních snímků je odlehlý neobydlený Východní ostrov skoro celý pod hladinou moře. Podle vědců jsou příčinou tohoto jevu časté a intenzivní hurikány, ty má na svědomí globální oteplování. Ostrov byl domovem ohrožených tuleňů a želv, uvedl deník Guardian.

Odborníci uvádějí, že s neustálým globálním oteplováním stoupá teplota oceánů. Rostoucí teplota vody vytváří ideální podmínky pro vznik tropických bouří. Východní ostrov byl domoven ohrožených živočišných druhů, jako jsou například tuleni havajští nebo karety obrovské, které na ostrově kladly svá vejce.

Východní ostrov v květnu 2018. Východní ostrov v květnu 2018. | reprofoto/twitter

Klimatologové zmizení ostrova nečekali

Břehy Východního ostrova se začaly zaplavovat loni po sérii tropických bouří, která se oblastí prohnala. Poslední kapkou byl pro něj říjnový hurikán Walaka. „Zmizel ze dne na den,“ komentovali jev vědci. „Můj bože, je celý pryč. To byla moje první myšlenka, když jsem viděl satelitní snímky,“ uvedl klimatolog Chip Fletcher.

„Zmizela další část našeho ekostému. Zoologové potvrdili, že se to dotkne i ohrožených tuleňů havajských a želv, obzvláště pak karet obrovských. Když se podíváte na satelit, vidíte jen obrysy původního ostrova. Nad hladinou zůstaly jen mikrozlomky pevniny. Na tohle jsme nebyli připraveni, nečekali jsme, že k jeho zmizení stačí jedna bouře,“ přiznal Fletcher.

Východní ostrov v říjnu 2018 po zásahu hurikánu Walaka. Východní ostrov v říjnu 2018 po zásahu hurikánu Walaka. | reprofoto/twitter

Východní ostrov byl součástí malých nízko položených ostrůvků a atolů Papahānaumokuākea v Tichém oceánu, vědci na jejich postupné potápění upozorňují už pár let. Klimatologové dodali, že s jejich zmizením se počítá, nikdo však neočekával, že k tomu může dojít tak rychle. V nedávných měsících se potopil také ostrov Trig, zde se ale jednalo o několik let dlouhý proces.

Potápí se i Kiribati, Jakarta nebo Benátky

Havajské ostrovy nejsou jedinými ostrovy v Pacifiku, kterým hrozí potopení. S fenoménem se potýká například také Kiribati. Vlivem extrémního počasí a stoupající hladiny moře ostrov pomalu mizí pod mořskou hladinou. Bývalý prezident ostrovního státu Anote Tong z toho přímo obvinil australské politiky, kteří nechtějí přistoupit na snížování emisí skleníkových plynů, jež přispívají ke globálnímu oteplování.

Před tím samým problémem stojí i přístavní města jako Jakarta nebo Benátky. Na severu Jakarty, v oblasti Muara Baru, jsou už dokonce zaplavené budovy. Lidé se postupně stahují do bezpečnějších částí města. Na potápění Benátek má vliv nejen stoupající hladina moře, ale také zaoceánské parníky kotvící u přístavu. Nezpůsobují tak jen záplavy turistů, ale i postupný pokles města.

MargitZ ( 28. října 2018 18:56 )

Jsem asi jediná na světě, kdo z toho není vůbec vyšokovaný. Asi proto, že jsem toho hodně načetla o geologii...

Zobrazit celou diskusi