Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přes 2000 mrtvých, 5000 lidí zmizelo. A další zemětřesení v Indonésii způsobilo paniku

Autor: base, ČTK - 
9. října 2018
12:40

Bilance zemětřesení a následné vlny tsunami, které na konci září postihly indonéský ostrov Sulawesi, překročila 2000 mrtvých. Zraněných je více než 10.000 a na 70.000 lidí muselo opustit své domovy. Podle agentury Reuters to oznámily indonéské úřady. V úterý se na ostrově Sulawesi opět otřásla zem. Podle americké geologické služby USGS měly otřesy sílu 5,1 stupně. Nové škody nejsou hlášeny, i tak ale na místě vypukla panika.

„Otřesy byly znatelně cítit asi pět vteřin,“ řekl mluvčí úřadu pro krizové situace Sutopo Purwo Nugroho. Ohnisko otřesů bylo na severu Sulawesi v asi desetikilometrové hloubce.

Video  Dron natočil děs a zkázu: Tsunami zpustošila ostrov Sulawesi, až tisíce mrtvých.  - Reuters, Hudebníbanka.cz / J. Freedom - After catastrophe
Video se připravuje ...

V těžce poničeném městě Palu lidé po úterních záchvěvech zděšeně vybíhali do ulic. „Každý je ještě traumatizován po posledním zemětřesení,“ citovala DPA jednoho z obyvatel.

Město Palu a okolní oblasti poničily 28. září zemětřesení o síle 7,4 stupně a následně tsunami. Vedle 2010 obětí hovoří úřady možná až o 5000 nezvěstných. Naděje na nalezení přeživších pod troskami je prakticky nulová, takže pátrací operace se nyní soustřeďují na hledání a vyprošťování těl.

Zobrazit celou diskusi