Mysleli jste, že letušky při dlouhých letech nespí, nebo jen klimbají v sedačce? Omyl! Palubnímu personálu slouží k odpočinku místnost, která komfortem strčí do kapsy i první třídu. Běžní pasažéři se sem nijak nedostanou, ani kdyby chtěli zaplatit. Pojďte se s námi podívat, jak zázemí palubního personálu vypadá.

Umístění tajné místnosti se liší podle typu letadla a přání aerolinky. Zprvu se umisťovala spíše do podpalubí, obvykle jedna pod pilotní kabinou a druhá u zadního křídla. Kabiny ale zabíraly nákladní prostor, a tak se začíná upřednostňovat umístění nad hlavní palubou. Jejich lokace ale zůstala přibližně stejná, jedna vpředu pro piloty (zhruba nad první třídou), jedna vzadu pro zbytek palubního personálu.

Video
Video se připravuje ...

Nahlédnutí do tajné místnosti palubního personálu Youtube/Justin Sarkis

V těchto místnostech najdete lůžka odpovídající počtu letušek a stewardů. Postele jsou opatřeny záclonkami a někdy i televizory se zábavním systémem. Z fotek si můžete všimnout, že jde o docela stísněné prostory a někteří přiznávají, že se tu cítí „jako v rakvi“. Nezbytnou výbavou lůžek jsou i pásy, aby se personálu při náhlých turbulencích nic nestalo. Na snímcích v galerii si můžete všimnout i nouzového východu ústícího na palubu, který se navenek tváří jako obyčejná přihrádka na zavazadla.

„Snažíme se je vždy co nejvíc zútulnit, bereme si vlastní pyžama, přikrývky a medvídky, abychom se vyspali, ale upřímně je velmi těžké tu usnout,“ přiznal jeden ze stewardů na serveru Confessions of a Trolley Dolley. „Z hlediska toho, co tu palubní personál dělá, no to bych mohl vyprávět... Ale určitě si umíte představit, že spánek není to jediné, co se tu děje,“ dodal

CHYSTÁTE SE NA DOVOLENOU K MOŘI? TIPY A RADY ČTĚTE ZDE >>

Fotogalerie
24 fotografií