Boeing 787 Dreamliner způsobil převrat v létání. Jde o první komerční letadlo na světě vyrobené z uhlíkových vláken, kteréátvoří téměř polovinu konstrukce. Díky tomu je letadlo lehčí a spotřebuje méně paliva, a to až o 20%.

Na počátku provozu se tento typ letounu potýkal s technickými problémy. S uhlíkovými vlákny to ale nemělo nic společného. Americký Federální úřad pro letectví v polovině ledna 2013 po sérii incidentů s poruchou baterií zakázal provoz všech asi 50 letounů Boeing 787, které už ve světě létaly. Boeing následně instaloval nový systém ochrany baterií před vznícením a dreamlinery se vrátily do provozu.

Momentálně po světě létá 370 dreamlinerů v celkem třech verzích. Boeing má ale nasmlouváno ještě více než 770 objednávek. Dreamliner si do své flotily původně objednal i český dopravce Travel Service, ale později svou objednávku zrušil.

Zajímá vás, jak se takové letadlo staví? Pak se podívejte na unikátní časosběrné video pod článkem. To konkrétně zachycuje konstrukci Boeingu 787-9 Dreamliner pro společnost British Airways. Celkem se do čtyř palubních tříd vejde až 216 pasažérů. Letadlo je schopné dosáhnout rychlosti až 954 km/h. British Airways mají momentálně šest těchto krasavců a na dalších 16 čekají.

Video
Video se připravuje ...

Konstrukce Boeingu 787-9 Dreamliner YouTube/British Airways

 

Fotogalerie
25 fotografií