Kandidát na londýnského starostu z britské Labouristické strany Sadiq Khan ve své volební kampani kritizuje drahé cestování po metropoli. Podle něj vyjde z hlediska nákladů na kilometr levněji letět první třídou do New Yorku, než se z Londýna dopravit na letiště Heathrow.

Politik uvedl, že zpáteční lístek ze stanice South Kensington do stanice Heathrow Terminal 3 linkou Piccadelly Line stojí 10,10 liber (343 Kč), kilometr jízdy tedy přijde zhruba na necelých 8,8 Kč. Naproti tomu, kdyby se člověk vydal první třídou přes oceán do New Yorku, pak by společnosti Virgin Atlantic za letenku zaplatil 2199,55 liber (74,7 tisíc Kč). Jenže přes oceán je to zhruba 11 tisíc kilometrů a uražený kilometr podle politika vyjde na v přepočtu 6,8 Kč, což je o dvě korun méně než v případě metra.

Kandidát na starostu navíc uvedl, že obyčejný cestující může na různých trasách platit až přes 13 Kč za kilometr. Jedním z bodů jeho volební kampaně je proto zmrazit ceny městské hromadné dopravy po dobu své funkce v úřadu.

Khan rovněž nešetřil kritikou na svého oponenta z Konzervativní strany, který by v následujících čtyřech letech MHD podražil o 17 procent. Pokud by se mu to podařilo, pak by cesta podzemkou mohla v přepočtu na kilometr stát víc než soukromý tryskáč,“ uvedl Labourista.

Fotogalerie
7 fotografií