Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bojíte se létání? Máme pro vás 10 tipů, jak se svého strachu zbavíte!

/
  • Bojíte se létání? Přinášíme 10 tipů, jak tento strach překonat.
    15. března 2016 ● 17:29

    Rádi cestujete, ale pokaždé když nastoupíte na palubu letadla, tak se jen modlíte, abyste už v cílové destinaci přistávali živí a zdraví? Pak právě pro vás máme 10 zaručených tipů, jak se nepříjemných pocitů nadobro zbavit. O své rady a tipy se s námi podělil pilot britské letecké společnosti British Airways, kapitán Steve Allright. Ten právě u největší britské letecké společnosti učí, jak se zbavit strachu z létání. A výsledky má skutečně brilantní – až 98 % účastníků jeho kurzů se po jejich absolvování skutečně svého strachu zbavilo. Jak tedy máme se strachem pracovat?

  • 1.

    Nastudujte si, jak funguje letadlo

    Zjistíte, že letadlo je jedním z nejdokonalejších lidských vynálezů. Funguje na celé řadě vzájemně propojených systémů. Pokud jeden systém vypadne, je v letadle celá řada jiných, které stroj udrží ve vzduchu. Ještě nikdy se nestalo, aby leteckou nehodu způsobila jedna technická závada. Ve všech případech šlo o souhru několika velmi nešťastných náhod.

    Boeing 787 Dreamliner v továrně
    Autor: ČTK, EPA, Reuters

  • 2.

    Dostaňte se do kůže letušky nebo pilota

    „Palubní personál miluje létání. Je to naše práce, a kdyby to bylo nebezpečné, tak bychom ji nemohli vykonávat. Chcete-li pracovat se svým strachem z létání, představte si motivaci pilotů a letušek. Zároveň, pokud vám během letu nebude zrovna do zpěvu, obraťte se na někoho z palubní posádky. Všechny letušky a stewardi jsou školení k tomu, aby vám pomohli,“ vysvětluje Steve Allright.
    Současné uniformy zaměstnanců společnosti ČSA
    Autor: Archiv ČSA

  • 3.

    Turbulence jsou normální

    Mnoho lidí trpí strachem především z turbulencí. Ty sice jsou nepříjemné a nepohodlné, ale v žádném případě nejsou nebezpečné. Neexistuje případ, kdy by způsobily vážnou nehodu. Jde o zcela normální součást létání. Letadla jsou konstruovaná právě s ohledem na existenci turbulencí a jejich zvládnutí patří k základům výcviku každého pilota.
    Bojíte se v letadle?
    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Letadlo je kluzák

    Další z velkých obav mnohých cestujících je ta, podle které může zapříčinit pád letadla selhání motorů. Každé letadlo má minimálně dva a stává se opravdu velmi zřídka, že by vypadly oba. Navíc, letadlo létá díky křídlům, nikoliv díky motorům. Kdyby přeci jen motory vypadly, je letadlo schopné fungovat jako kluzák a doplachtit do bezpečí.
    Letecká doprava je nejbezpečnější na světě. Přesto se mnoho lidí létání bojí.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Kontrolujte své dýchání

    „Cítíte-li úzkost, zadržte na chvíli dech, potom se zhluboka nadechněte dovnitř a zhluboka vydechněte a tak pokračujte, dokud se alespoň trochu neuklidníte,“ radí kapitán Steve Allright z British Airways.
    Vstávají vám z pomyšlení na létání vlasy hrůzou?
    Autor: Profimedia.cz

  • 6.

    Používejte svalové kontrakce

    Hluboké dýchání kombinujte se svalovými stahy. Nejefektivnější je stahování sedacích svalů, při kterém dochází k překonání jiných nervových vzruchů proudících přes páteř, které způsobují váš stres.
    Nekteré dotazy pasažérů jsou vskutku zvláštní.
    Autor: profimedia.cz - ilustrace

  • 7.

    Důvěřujte svým pilotům

    Létání je statisticky zdaleka nejbezpečnějším způsobem přepravy. K dopravním nehodám dochází zřídkakdy. Je sice pravda, že na většině dopravních nehod má svůj podíl lidská chyba, přesto patří piloti dopravních letadel k nejvíce vyškoleným a zkoušeným profesionálům na planetě. Prochází náročným výcvikem. Před tím, než usednou do pilotní kabiny dopravního letadla, musí nalétat tisíce hodin na menších strojích. Každých šest měsíců jsou navíc piloti dále testováni na trenažérech. Proto nemějte nejmenší pochyby a důvěřujte jim!
    Kapitán Steve Allright radí lidem, jak se strachu zbavit.
    Autor: British Airways

  • 8.

    Důvěřujte řídícím letového provozu

    Společně s piloty jistí bezpečnost leteckého provozu a jsou vlastně jejich druhýma očima. Jde opět o vysoce školené profesionály, kteří prochází skutečně tvrdým výcvikem a přijímacími procesy. Uvědomte si, že vaše letadlo není v rukou pouze jednoho pilota, ale několika dalších lidí, kteří bedlivě sledují přísná pravidla leteckého provozu, abyste do svého cíle doletěli v pořádku.
    Řídicí věž letového provozu
    Autor: Profimedia

  • 9.

    Používejte svou představivost

    Po celou dobu letu si představujte například, jak jste přistáli, vystupujete z letadla a na letišti vás vítají vaši milovaní. Nebo si představte ten úžasný pocit, když se najednou ocitnete v některé z tropických zemí a před vámi je dlouhá a úžasná dovolená. Tyto pozitivní představy toho, co bude následovat po přistání, vám pomohou překonat nervozitu z letu.
    Pláž Hikkaduwa
    Autor: Profimedia.cz

  • 10.

    Rozdělte si váš let na části

    „Rozdělte si dobu vašeho letu na krátké úseky a pro každý si naplánujte nějakou činnost. Nejlépe neobvyklou, ke které byste se jinak nedostali. Třeba napište dopis, něco snězte a myslete přitom na své jídlo, přečtěte si časopis, pusťte si hudbu, učte se cizí jazyk. Tyto aktivity spolehlivě odvedou vaši pozornost od subjektivních pocitů z průběhu letu,“ uzavírá Steve.
    Během letu se snažte jakkoliv rozptýlit.
    Autor: British Airways
     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

donlabuznik: Já osobně jsem kvůli strachu z létání vyzkoušel snad všechno a ni nechtělo pomoct. Nakonec jsem se rozhodl, že to přecejen nechám na profesionálovi a tak jsem se přes https://psycholog-holcner.cz/psychoterapeut-praha/ objendal k psychologovi. Výledky přišly poměrně rychle a tak jsem už za několik týdnů byl schopen letu.

(15. 12. 2018 05:39)

j.p.toman: Když jsem si přečetl ty rady, tak bych řekl, že nejlepší je celou cestu se modlit.

(16. 03. 2016 09:56)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy