Před každou cestou si napište seznam věcí, které nesmíte zapomenout. Zde je pět nejdůležitějších věcí, které nesmí chybět na žádné dovolené.

Platný cestovní doklad - pas, nebo občanský průkaz v případě cestování po EU (pro případ ztráty je dobré mít černobílou kopii.

Ostatní cestovní doklady (Cestovní smlouva, letenky, řidičský průkaz)

Peníze, kreditní karta

Cestovní pojištění

Léky, které užíváte

Pokud míříte do zahraničí, nezapomeňte aktivovat roaming na vašem mobilním telefonu, abyste byli schopni se dovolat do svého rodného kraje. Také se doporučuje zaregistrovat se do bezpečnostního systému DROZD, který vás bude informovat a kontaktovat v případě nebezpečí.

Cestování autem

Nejoblíbenější, nejpohodlnější, ale ne nejlevnější cestování na delší trasy. Výhodou je samozřejmě vlastní plán cesty a možnost si zastavit kdy chcete. Zde je pár tipů na snadnější cestu.

Nastudujte si pořádně trasu

Dovolená začíná ihned po nástupu do auta, je tedy dobré se kouknout, kudy jedete. Cestou můžete zastavit na spoustě zajímavých míst, které zpříjemní dlouhé hodiny v autě. Dále odhalíte, kolikrát budete platit mýto a jestli je dálnice nejlepší cestou.

Zjistěte si dopravní předpisy dané země

Ne všechny země mají stejná pravidla silničního provozu. Je dobré se kouknout aspoň na ty nejdůležitější. Nejvyšší povolená rychlost, jak na dálnicích, tak na okreskách. Jestli musíte používat světla, nebo jestli se vůbec jezdí vpravo.

Výjimky v evropských dopravních předpisech zde >>

Zpříjemněte si cestu

Vybavte se na cestu muzikou, která vám cestu zpříjemní. Muzika dle vašeho vkusu je v zahraničí je půl úspěchu. V posádce se to chce al domluvit, co se poslouchat bude, aby nevznikly zbytečné spory a cesta se nestala noční můrou. Kromě řidiče si všichni můžou pořídit límec za krk, s kterým se krátké prospání po cestě stane daleko příjemnějším

Domluvte si asistenční službu

V případě poruchy, nebo odcizení auta je tato služba k nezaplacení. Vyřeší vše za vás a pomůže vám se dostat zpátky domů.

Cesta s dětmi

Cestování s dětmi je vždy složité. Často znervozňují řidiče, potřebují zastavit na každém druhém odpočívadle, nebo se ptají, za jak dlouho už budou na místě. Jak je zabavit a odreagovat?

Rady a tipy na cestování s dětmi čtěte zde >>

Tipy pro cestu autem do Chorvatska čtěte zde >>

Cestování vlakem

Cestování po Evropě vlakem není vůbec špatný nápad. Vlaky v Německu či Francii jsou na úplně jiné úrovni než v Česku. V západní Evropě se lze prohánět vlakem mezi městy až třísetkilometrovou rychlostí. Zde je pár rad před tím, než nastoupíte do vlaku.

Zajistěte si zábavu

Do baťohu si přidejte jednu nebo dvě knížky, do mobilu či mp3 přehrávačů si nastahujte hodiny muziky, kterou máte rádi, nebo filmy. Vyhnete se tak nepříjemným chvilkám nicnedělání a nudění se.

Nechávejte si časovou rezervu

Výluky, práce na trati, nebo skokan. Vždy je dobré si na přestup dát dostatek času a nespoléhat se na dochvilnost vlaků. Lepší strávit hodinu na nádraží, než následně řešit nouzové řešení. Pokud už víte, že spoj nestihnete, nebojte se zeptat průvodčí, jak tento problém vyřešit. Některé společnosti vám buď dají náhradu za vzniklé problémy, zajistí nový spoj, nebo se zkusí spojit s vaším spojem a zeptají se, jestli chvíli nemůžou počkat. Tudíž nebuďte stydliví a ptejte se.

Sytému se cestuje pohodlněji

Důležitým faktorem cestování je pohodlí. A pohodlí nelze dosáhnout bez plného žaludku. Dobré je tedy si nachystat na cestu pořádnou svačinu, nebo si zjistit vybavenost a cenu jídelního vozu.

Napište si přesné časy vlaků

Podrobně si zjistěte a napište všechny přestupy. Časy, číslo nástupiště a směr, kterým vlak jede. Vyvarujete se poté neustálému dohledávání na internetu. České vlaky můžete samozřejmě hledat na serveru idos.cz.  

Vyhledávání německých spojů >>

Tipy pro cesty vlakem po Evropě čtěte zde >> 

Tipy pro cestu do Egypta čtěte zde >>

Tipy na dovolenou v ČR:

Praha
Jihočeský kraj
Středočeský kraj
Plzeňský kraj
Karlovarský kraj
Ústecký kraj
Liberecký kraj
Královéhradecký kraj
Pardubický kraj
Olomoucký kraj
Moravskoslezský kraj
Jihomoravský kraj
Zlínský kraj
Kraj Vysočina

Související odkazy:

Levná dovolená v Čechách: Kam se vydat, aby vás to moc nestálo

Putování letním Českem: 6 tipů na výlety Českým Středohořím

Kam v Čechách za exotikou? Nechte se inspirovat

Čechům se podle studie vyplatí pracovat ve Švýcarsku. Na dovolenou berte Řecko

České hotely patří k nejlepším na světě! Turisté si oblíbili Český Krumlov, Prahu a Karlovy Vary

Výlet do Českého krasu, tip na jarní, letní i podzimní víkend

Kam na víkend? Objevte krásy Českého ráje