Města kraje Vysočina

V samém centru Vysočiny se nachází historická hranice Čech a Moravy, město Jihlava. Kromě mnoha kostelů z různých historických epoch nabízí také mrazivé podzemí a jednu z největších zoologických zahrad v Česku. A milovníci filmu mohou navštívit každoroční Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava. Za návštěvu stojí také Telč. Tato obec je známá hlavně díky svému překrásnému náměstí a neméně krásnému zámku. Mezi nekrásnější města Vysočiny patří také Žďár nad Sázavou, tedy hlavně jeho severní část. V té se kromě zámku a baziliky nachází i známý kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře.

Příroda Vysočiny - výlety na celý den

Úchvatné skalní útvary, rozlehlé vodní plochy, lesy a louky. Milovníci dlouhých procházek přírodou si v kraji Vysočina příjdou na své. Krásnou přírodu nabízí například okolí vodních nádrží Vír, Švihov nebo Dalešice. Ohromující skalní masivy naleznete třeba nedaleko obce Hamry, či Milovy. A Vysočina nabízí i řadu přírodních parků, například údolí Brtnice, nebo Ransko. Do přírody je nejlepší vyrazit pěšky, pěkně po turistické trase. A kde najdete ty nejlepší? Vydejte se do okolí vrcholu Čeřínek, města Telč, nebo do povodí Doubravy.

Aktivity v kraji Vysočina

Hledáte letní ochlazení? Potom je Vysočina ten správný kraj pro vaši dovolenou. Zdejší přírodní vodní plochy si mimo jiné oblíbil i prezident Miloš Zeman. Za zmínku stojí rybníky v okolí Žďáru nad Sázavou i obří vodní nádrže Dalešice, Švihov i Vír. Jedním z nejlepších míst pro koupání je ale nádrž Velké Dářko. Pokud máte radši bazén, Vysočina pro vás má rovněž spoustu možností. Zajímavý je například bazén se slanou vodou v obci Jemnice. Vy i vaši potomci se pobavíte v aquaparku v Jihlavě. A s dětmi můžete vyrazit i do westernového městečka Šiklův mlýn, do zoo i do muzea autíček. Nebo se můžete s rodinou, či sami vydat krajem na kole. Vysočina disponuje hustou sítí cyklostezek. Nejlepší z nich naleznete v okolí vodních toků, například v povodí řeky Jihlavy.

Tipy na dovolenou v kraji Vysočina

Související odkazy

Hrady a zámky na Vysočině, v Jihočeském a Plzeňském kraji 

Zažijte opravdovou zimní pohádku: Které hrady a zámky zůstávají otevřené i mimo sezonu?

Telč je nejpohádkovější zámek!

12 českých skvostů v UNESCO: Ty musíte vidět! 

Podivná rozhledna na Třebíčsku: Nikam z ní nedohlédnete