Za historií do krajského města

Pokud vás lákají kostely a jiné náboženské stavby, Jihlava je to správné místo. Nachází se zde několik různých chrámů, například kostel svatého Jana Křtitele, Nanebevzetí Panny Marie či svatého Jakuba Většího. Za pozornost stojí také zbytky městských hradeb. Pokud v létě chcete uniknout teplému počasí a zároveň se něco naučit, navštivte jihlavské podzemí a kolektory. Svůj výlet můžete doplnit návštěvou muzea Vysočiny, zoo nebo největšího letního kina v ČR.

Nejen nádherné náměstí města Telč

Jedním z nejkrásnějších náměstí v Česku se pyšní město Telč. Štíty jednotlivých domů hrají všemi barvami. Zážitkem je třeba jen posezení v některé z restaurací na náměstí. I proto je historické centrum města na seznamu památek UNESCO. Nedaleko náměstí se nachází telčský zámek, jehož expozice jsou přístupné veřejnosti. I Telč byla kdysi pevností a rovněž se zde nachází zbytky městského opevnění. A tím bohatství historického centra nekončí. Ve městě se nachází i řada kostelů. Například sv. Ducha, Jména Ježíš i sv. Jakuba.

Kostel na Zelené hoře

Ve srovnání s jinými českými památkami je velmi mladý, dokončen byl v roce 1722. To mu ale neubírá ani na ceně, ani na kráse. Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře majestátně shlíží na město Žďár nad Sázavou. Tato památka UNESCO se pyšní perfektně udržovaným interiérem, exteriérem a plně funkční zvonicí se třemi zvony. Za úplatu si můžete kostel prohlédnout zevnitř. A po návštěvě kostela můžete poctít návštěvou žďárský zámek nebo baziliku Nanebevzetí Panny Marie.

Hrady na Vysočině

Hledáte historické pevnosti? Pak jste na Vysočině správně. Vydejte se na hrad Lipnice, který se již od 14. století majestátně tyčí na vyvýšené skále. Navštivte také hrad Ledeč nad Sázavou, který jen tak nepřehlédnete. Tyčí se vysoko nad městem. Dále můžete vyrazit na zříceninu hradu Dalečín nebo na prohlídku gotického hradu Pernštejn.

Nahlédněte do životů zámeckých pánů

Každému je asi jasné, že šlechta si v historii nežila špatně. I na Vysočině za sebou bohatí a vlivní zanechali poklady. Vidět je můžete například v barokním zámku Jaroměřice nad Rokytnou. Kromě skvostné vnitřní výbavy se zámek pyšní i nádhernou zámeckou zahradou. Také sídlo Náměšť nad Oslavou si zaslouží vaší návštěvu. Aby také ne, když během svého dlouhého života hostilo třeba i prezidenta Beneše. Dalšími možnými destinacemi pro váš výlet můžou být zámky Chotěboř, Kamenice nad Lipou i Budišov.

Tipy na dovolenou v kraji Vysočina

Související odkazy

Podivná rozhledna na Třebíčsku: Nikam z ní nedohlédnete

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Vysočina a Jihočeský kraj 

Zažijte opravdovou zimní pohádku: Které hrady a zámky zůstávají otevřené i mimo sezonu?

Telč je nejpohádkovější zámek! 

Kam na výlet v ČR - Český Krumlov a Telč