Náměstí města Telč – známé i v zahraničí

Město Telč oplývá překrásnými budovami. Nicméně nic se nevyrovná překrásnému náměstí Zachariáše z Hradce. Jedná se o jedno z nejkrásnějších náměstí v Česku. Na místě se nachází nejrůznější restaurace a kavárny, můžete si tedy krásu náměstí užít pěkně v klidu, třeba u kávy. I díky pestrým čelním štítům zdejších budov se Telč v roce 1992 dostala na seznam památek UNESCO.

Tipy na výlety a další zajímavé informace o městu Telč, zde!

Telčský zámek – podívejte se, jak žila šlechta

Mezi místa, která byste při procházce Telčí měli navštívit, rozhodně patří zdejší zámek, někdejší gotický hrad. Tato monumentální renesanční budova je uvnitř i vně v perfektním stavu. Na výběr máte z několika prohlídkových okruhů. První z nich vás provede honosnými a pestře zdobenými reprezentativními sály zámku, včetně působivého Zlatého sálu. Druhý okruh vás vezme do obytných prostor zdejších šlechticů. Veškeré vybavení je v původním stavu, získáte tak autentický náhled, jak si žila smetánka. Třetí okruh tvoří prohlídka zámeckého podzemí. Na čtvrtém okruhu se zase podíváte do zámecké zahrady. Poslední, pátý okruh nabízí prohlídku zámecké galerie, jejíž součástí je i sbírka rekvizit z natáčení pohádky Sedmero krkavců.

Další pamětihodnosti města Telč

Mapa tohoto úchvatného města je poseta zajímavostmi. Telč bývala kdysi pevností. Byla by tedy škoda si při návštěvě města neprohlédnout zbytky opevnění. Jeho součástí je i monumentální Horní brána. Město má také bohatou náboženskou historii. Nachází se tu třeba kostel svatého Jakuba, kostel Jména Ježíš, kostel sv. Ducha, Jezuitská kolej či Jezuitské gymnázium. Směrem z města na severozápad vede Křížová cesta, která je lemována kapličkami. Na jejím konci se nachází kříž a několik soch. Řada pamětihodností je k vidění i na náměstí. Například městská radnice, morový sloup a kašny, na kterých se nachází socha sv. Markéty. K vidění je také několik židovských památek, například židovský hřbitov nebo synagoga.

Tipy na dovolenou v kraji Vysočina

Související odkazy

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou 

Zeman s Ivanou na Vysočině: Těší se na svou jachtu a nesnáší pole solárních panelů 

Hrad Lipnice 

Hrady a zámky na Vysočině, v Jihočeském a Plzeňském kraji 

Zámek Náměšť nad Oslavou