Zámek Mcely

V zámku Mcely jsou vyhledávané lázně.
Autor: CzechTourism
Svatojiřský les a jeho okolí oplývají zázračnou mocí již od keltských dob. Pozůstatky keltského hradiště vesměs již pohltil lesní porost, ale ducha dávných věků zde pocítí každý vnímavější návštěvník i dnes. Místo učarovalo i současným majitelům zámku ve Mcelích natolik, že z jeho ruiny postupně vybudovali oázu klidu a relaxace. Pětihvězdičkový hotel se může pochlubit několika významnými cenami za přístup k životnímu prostředí i citlivou rekonstrukci. Od roku 2010 zde fungují lázně a zcela přístupný je také celý anglický park.

Zámek Třebešice

Málokdo by věřil, že před pár lety byl zámek ruinou.
Autor: Chateu Třebešice
Když na zámek v Třebešicích přijedete dnes – a cesta z Prahy vám bude trvat slabou hodinu – nebudete chtít věřit, že tu před několika málo lety stála zřícenina zarostlá jako v pohádce o Šípkové Růžence. Místo toho budete obdivovat výsledek několikaleté práce majitele zámku, italského architekta Alberta di Stefana a jeho přátel. Najdete zde totiž opravený zámek s vodním příkopem obklopený velkou kvetoucí zahradou a s jezírkem pod vzrostlými stromy. Ochutnat můžete skvělou domácí italskou kuchyni a výborná italská vína. Ubytovat se pak můžete v pěti odlišně zařízených pokojích. A nečekejte klasické zámecké artefakty – vycpaná zvířata a paroží. Zdejší interiéry i exteriéry jsou totiž zařízeny výhradně tím nejlepším českým uměním.

Zámek Kotěra

Zámek Kotěra najdete v malé vesničce Ratboř.
Autor: CzechTourism
Za atmosférou počátku 20. století vyrážejí opravdoví znalci již několik let do nenápadné vesničky Ratboř. Málokdo z těch, kteří sem přijíždějí poprvé, tuší, co ho čeká, když odbočuje na poslední chvíli z okresní silnice do vjezdové brány přímo proti zdejšímu fotbalovému hřišti. Většina pochybností však mizí už na příjezdové cestě k hlavnímu vstupu do zámku, lemovanému velkými Štursovými sochami v průčelí. Přespat se tu dá v zámeckých pokojích s originální atmosférou, vybavených replikami i originály původního zařízení. Milovníci současného designu pak najdou svůj pokoj spíše v nově upraveném objektu někdejší oranžérie.

Bludiště na zámku Loučeň

V unikátním labyrintáriu v zámeckém parku v Loučeni si můžete vyzkoušet hned jedenáct různých druhů labyrintů a bludišť.
Autor: CzechTourism
Víte, jaký je rozdíl mezi labyrintem a bludištěm? Zatímco labyrintem vede jediná cesta, v bludišti narazíte na mnohá rozcestí. A přitom ne každá z cest, kterou si na těchto rozcestích vyberete, vede tím správným směrem. Ať už se ale rozhodnete putovat labyrintem, či bludištěm, jistě brzy zjistíte, že to není jen dětská zábava, a propadnete jejich kouzlu. V unikátním labyrintáriu v zámeckém parku v Loučeni si můžete vyzkoušet hned jedenáct různých druhů labyrintů a bludišť. Odborníci navíc potvrdili, že jsou vybudovány na energeticky velmi příhodných místech, takže kromě skvělé zábavy nabízejí zdejší labyrinty návštěvníkům i léčivou sílu a v neposlední řadě unikátní estetický zážitek.

Alchymistická kuchyně v Kutné Hoře

Na jídlo z alchymistické kuchyně jen tak nezapomenete.
Autor: CzechTourism
Milovníkům historie a umění nabízí Kutná Hora takřka nekonečný prostor k vyžití a zkrátka nepřijdou ani znalci dobrého jídla. Kroky každého zájemce o netradiční gastronomii by proto měly při návštěvě starobylého královského města vést do jedné z nenápadných uliček nedaleko Jezuitské koleje. Ukrývá se zde totiž pozoruhodný šenk pojmenovaný po zdejší významné postavě rytíře Dačického, na jehož jídelním lístku najdete krmě inspirované původní Českou kuchařkou alchymisty rytíře Bavora mladšího Rodovského z Hustiřan. Z originálních alchymistických pokrmů doporučujeme vaší pozornosti maliny Aurum Foliatum – malinový dezert zdobený 23karátovou zlatou fólií. Je-li váš hlad větší než chuť experimentovat, pak si rozhodně objednejte kančí guláš s brusinkami a vyhlášenými perníkovými knedlíky.

Připraveno ve spolupráci s agenturou CzechTourism a seriálem Lovci zážitků. Více ZDE

Fotogalerie
7 fotografií

Další tipy na výlety ve středních Čechách zde>>