Dorazíte do hotelu, a zjistíte, že nemáte platební kartu. Nebo ji máte, ale není na ní dostatek financí. To není šťastný začátek dovolené. Co budete opravdu potřebovat a co se vám také může hodit, aby vaše dovolená neskončila dřív, než začala?

CESTOVNÍ DOKLADY

Jaké cestovní doklady musíte mít s sebou, je třeba vědět s předstihem. V zemích Evropské unie stačí občanský průkaz, ale jinam nezapomeňte cestovní pas. Tato povinnost platí i pro děti! Pokud vyrážíte do země, kde je nutné vízum, překontrolujte si platnost pasu (obvykle je požadováno nejméně 6 měsíců) a vízum noste nejlépe v pase. Pro jistotu si udělejte kopii, to kdybyste doklady ztratili. Odlet či odjezd by mohlo zkomplikovat zapomenutí jízdenky nebo letenky (voucheru). Pro jistotu si vezměte i potvrzení o zaplacení zájezdu.

FINANČNÍ JISTOTA

Kartou se dnes dá platit všude možně, ale hotovost si s sebou určitě nezapomeňte. Pouze její výši určete podle toho, nakolik jsou v místě pobytu dostupné bankomaty a možná platba kartou. Je-li tato možnost dostatečná, vezměte hotových peněz méně. Peníze při cestě uložte na více míst, pečlivě je hlídejte a v hotelu mějte veškeré cennosti uložené v trezoru.

VŠE PRO ZDRAVÍ

Základ je cestovní pojištění pro případ úrazu či jiného problému. Přibalte i cestovní lékárničku, abyste nemuseli běhat po cizí zemi a shánět náplast nebo prášek na bolest hlavy. Nezapomeňte vzít s sebou pravidelně užívané léky. Zpravidla se jedná o medikamenty na předpis, jejich koupě v zahraničí by tak byla komplikovaná a nejspíš zbytečně nákladná.

Autor: Shutterstock

Pozor na chytáky v katalozích

Pohodová dovolená se odvíjí i od toho, jak dobře jste ji vybrali. Nemilým překvapením může být fakt, že ačkoli je hotel „v blízkosti moře“, do míst, kde se dá koupat, je to dvacet minut pěšky. U jakých vět z katalogů byste měli zbystřit?

„Pláž v blízkosti hotelu.“

Vzdálenost pláže od hotelu většina slušných cestovních kanceláří uvádí na metry. Nejasná věta „v blízkosti hotelu“, by vás měla varovat. Žádejte upřesnění.

„Hotel v klidné lokalitě“

Nemusí znamenat nic nepříjemného, ale také může být známkou, že kromě hotelu a hotelového baru není v okolí žádný obchod, restaurace atd. Opět se vyptejte na podrobnosti.

„Bohatá možnost vyžití a zábavy.“

To by naopak mohlo znamenat, že se díky ruchu na dovolené ani nevyspíte. Vyptejte se, zda to znamená nabídku sportovních aktivit nebo několik hlučných diskoték v těsném sousedství.

„U hotelové pláže k dispozici lehátka a slunečníky.“

Vyplatí se zjistit, zda je tato nabídka zdarma, což v katalogu ráda uvede každá cestovka. Slušné společnosti naopak netají informaci o případném poplatku za tuto službu. Chybějící údaj je podezřelý.

„Osmidenní zájezd.“

První den může znamenat odlet z České republiky klidně ve 23:30 a poslední den odlet ve 4.00. Z osmi dnů je jen šest dní pobytu. Takže opět – poptejte se pečlivěji a pak zvažte, zda je cena za zájezd odpovídající.