Zapomeňte na rozhrkanou dvousedačkovou lanovku, na které se do vás opíral vítr, pálilo slunce nebo bušil déšť. Sloužila ale poctivě a spolehlivě od roku 1949 až do roku 2012. Teď ale »starou dámu« vystřídala moderní lanovka.

Prosklené čtyřmístné kabinky jsou kompletně uzavíratelné, bezbariérové a jízdu v nich zvládnou i lidé, kteří zrovna výšky »nemusí«.  Turistům kromě nové lanovky nabídne lepší služby i nová stanice lanovky, která je pár desítek metrů pod původní. Kabinek na čistých záchodech je dost a nabízejí i přebalovací pult. Součástí stanice lanovky je i bistro. Stará stanice lanovky ale v propadlišti dějin nezmizí. Město plánuje, že z ní bude muzeum.

Pohodlí bez přestupů

Nová lanovka zvládne vyvézt na Sněžku 250 osob za hodinu a až nahoru trvá cesta asi 17 minut. Předností oproti minulosti je i to, že na Růžové Hoře se už nemusí přestupovat. Kdo chce vyjet až na vrchol, zůstane prostě v kabině lanovky. Samozřejmě je ale možné na »Růžovce« vystoupit a dojít nahoru po svých nebo naopak po procházce z vrcholu nastoupit a do Pece se nechat dovést.

Nenechávat žádné odpadky!

Dorazili jste na vrchol Sněžky? Tak nezapomínejte, že jste v 1. ochranném pásmu Krkonošského národního parku. To znamená, že všechno, co si tam přinesete, byste si zase měli odnést. Odpadky tak patří jen do dopadkových košů. Možná vás překvapí, že ze Sněžky se zpět dolů sváží i odpad z toalet.

Hlady nebudete

Kdo se ale bojí, že ho na Sněžce přepadne hlad, tak ten strach mít nemusít. Občerstvení nabízí Česká poštovna. Otevřeno má každý den od 10 do 16 hodin. Vzhledem k tomu, jak je vysoko, se ale připravte i na vyšší ceny (kafe za 50 Kč, lentilky nebo tatranka za dvacku). Kromě občerstvení a upomínkový předmětů ale nabízí Poštovna i věc ryze praktickou. Ten, kdo má po výšlapu mokré ponožky, si může koupit nové a suché.

Šetřílkům vadí cena

Jízda novou lanovkou není nejlevnější. Dospělého vyjde výlet na Sněžku i s návratem na 390 Kč, dítě do 10 let 180 Kč. Stejnou cenu zaplatíte i za to, že si s sebou vezmete svého psího mazlíčka. Děti do pěti let cestují lanovkou zdarma. A moc neušetří ani důchodci. Pokud už jim bylo 70 let, bude je zpáteční jízdenka stát 350 Kč.

Sněžka na vlastní kůži

Na Sněžce jsem naposledy byla jako dítě, a tak jsem se rozhodla vyzkoušet si jízdu novou lanovkou. Vzhledem k tomu, že výšky nejsou moje parketa, byl jediný zádrhel právě v té lanovce. V živé paměti mám totiž loňskou dovolenou na Slovensku, kdy jsem se lanovkou vydala ze Štrbského plesa na Solisko (jízda trvá asi 7 minut a zpáteční jízdenka vyjde v přepočtu zhruba na 290 Kč). Jízda na klasické otevřené dvousedačce mě přinutila zavřít oči a křečovitě se držet tyče.

Z cesty jsem tak moc neměla. O to víc mě nadchla nová lanovka na Sněžku. Je bezbariérová a při nástupu nebo výstupu jede natolik pomalu, že nastoupit zvládne opravdu každý. Kabina je prosklená a nabízí nádherný výhled do všech stran. Co mě překvapilo, byl i velmi tichý chod lanovky, takže zážitek z cesty nic neruší. A díky tomu, že kabina je uzavřená, jsem se nebála a konečně se pořádně rozhlédla po krajině. A je opravdu na co se dívat!

Fotogalerie
10 fotografií