Celé roky jsem se vymlouvala, že po mně těžko může někdo chtít, abych měla neustále utřený prach, trička v komíncích a nablýskané kliky, když mám přece tři malé děti. Pak jsem ale přišla na to, že v dětech pes zakopaný není. Moje maminka měla taky tři děti (jako stupínky s tříletým rozestupem), a nikdo si nikdy nepamatuje, že když k ní přišel na návštěvu, měla by tam byť i minimální nepořádek. A nemluvím tu jen o povrchovém úklidu. Mohla jste otevřít kuchyňskou linku, jakýkoli šuplík nebo skříňku, a i tam bylo všechno, jak má být.

TIP VIDEO: Jak vyčistit myčku bez chemie? Pomůžou vám ocet i jedlá soda.

Vyzpovídala jsem tři ženy, které to mají doma jako moje maminka, a podělím se s vámi o jejich triky. Mně totiž dost pomohly. Základní věc, o kterou tu běží, je, jestli vůbec chcete mít uklizeno a proč. Jsou lidé, kteří milují chaos a naklizený byt je k smrti děsí. „Pátrejte po svém vlastním důvodu, kterému porozumíte. Že ,se to má‘, zaručeně nefunguje! Dokonce na některé nefunguje ani poznání z feng-šuej o vlivu prostředí, že nejdřív se člověk má zbavit zbytečných věcí a nepořádku,“ vysvětluje odbornice na feng-šuej Iva Kolářová (Uklidslehkosti.cz).

Stihnout všechno za jeden den je nesmysl, protože do druhého dne budete mít nepořádek zpátky. Všechny pořádkumilovné ženy mají totiž z úklidu a jednotlivých uklízecích úkonů udělaný automatický návyk (což je super, protože pak ani nevnímají, že uklízejí). Ale než si návyk vytvoříte, chvíli to trvá. Takže pro začátek uklízejte postupně. Jak konkrétně? Podívejte se na ty nejdůležitější triky.

1. Každou věc vrátí hned na své místo

Všechno, co kolem sebe vidíte pohozené, schovejte do skříní, šuplíků, krabiček, tašek, prostě to odkliďte z prostoru. „Nechápu, jak někdo může nechat ležet na podlaze v obýváku půl dne papírové kapesníky. Přece vidím věc, seberu ji a dám na své místo, ne?“ prozrazuje jednoduchou zásadu sedmatřicetiletá Alena.

2. Vyhazují bez lítosti

Nikdy doma neskladujte věci, které nepotřebujete, nebo které jsou dokonce rozbité. Moc nepřemýšlejte, prostě vezměte hrneček s uraženým ouškem a šup s ním do koše. Důležitá zásada je zbavit se nepořádku teď hned a neztrácet čas přemýšlením, jestli by se ouško nedalo slepit.

3. Nepřehání to s dekorací

Ano, i pořádkumilovní lidé mají doma svíčky, květináče, sošky, lampy a cokoli, co zútulňuje prostor, ale nikdy u nich nevidíte stovky činčuriček. „Nemám doma moc věcí. Všimněte si, že i když přijdete do uklizeného bytu, kde jsou ale police plné podivností, působí to dojmem, jako by tam byl nepořádek. Všeho moc škodí. I hřejivých detailů,“ dělí se s námi o svůj postřeh šedesátiletá Hana.

4. Mají vždy čistý stůl

Podle Ivy Kolářové je zásadní mít pořád čistý jídelní stůl. „Považuji ho za střed každého domova. Je to místo, kde se setkáváte s rodinou a přáteli. Zde nejen jíte, ale i si povídáte a pečujete o své vztahy. U nás doma na jídelním stole malujeme, hrajeme hry, šijeme na šicím stroji, pečeme cukroví, sedíme kolem něj s přáteli a slavíme,“ vysvětluje důvody, proč je fajn mít stůl nablýskaný, odbornice na feng-šuej.

5. Vědí, kam co patří

„Špinavé prádlo patří do koše v koupelně, ponožky do šuplíku, fotky do krabice, léky do komody… Prostě když si vytáhnu nůžky kvůli pletení, hned je pak vrátím tam, kde jsem je vzala. A tak to dělám se vším,“ popisuje geniální mechanismus Alena. Že to zní moc dokonale a vy se k ničemu takovému nikdy nedopracujete? I ona se to učila a ze začátku nad každým úkolem musela přemýšlet, ale časem se vám to dostane pod kůži, takže si ani neuvědomíte, že jste vstala a hrneček od kávy hned odnesla do myčky.

6. Gruntují pravidelně a často

Mohlo by se zdát, že pravidelné odklízení nepořádku z viditelných míst a klasická péče o domácnost k čistému domovu stačí. Jenže nestačí. Alespoň jednou za tři měsíce – ideálně vždycky, když se mění roční období – je potřeba svolat rodinu a vzít byt z jedné vody načisto. Vytřít i na místech, kam se normálně nedostanete, utřít prach, umýt okna, vycídit zapomenuté kouty. Pokud je to pro vás nadlidský výkon a opravdu nestíháte, najměte si úklidovou službu.

SYSTÉM UKLÍZENÍ: Obecně se uklízí shora dolů a od nejvzdálenějšího koutu ke dveřím. „V opačném případě byste si totiž v průběhu gruntování mohla znovu zašpinit to, co už máte uklizené,“ upozorňuje Iveta Čekanová z úklidové firmy Lidskasila.cz. Velký úklid začněte kuchyní a koupelnou, které jsou nejnáročnější. Na začátku máme totiž podle Ivety nejvíc energie. „Toaletu a místo, kde napouštíte vodu, nechte na konec. Budete nabírat vodu a špinavou zase vylévat, tak ať neuklízíte zbytečně dvakrát, to rozhodně nechcete,“ dodává.

7. Mají moderní přístroje

Žijeme v moderní době, tak proč si práci neusnadnit? Přece nebudete prát na valše, když můžete naházet špinavé oblečení do automatky! Pořiďte si myčku, napařovací stěrku na mytí oken, poloautomatický mop, bezsáčkový vysavač, prostě všechno, co vám uleví. I tak je pravidelný úklid domácnosti pěkná dřina.

8. Baví je to

Víte, co všechny pořádkumilovnice spojuje? Z úklidu nedělají vědu, úklid je baví. Co baví, ony si ho dokonce užívají! Nejlépe při poslechu hudby, díky které úklidem vlastně protančí. A když skončí s prací, nejdříve se pokochají, pak pochválí a nakonec se odmění.