Objevovat chtějí hlavně Čínu včetně Tibetu, velký zájem je v posledních letech i o Vietnam, Kambodžu, Bali nebo Barmu a Laos. Právě tam se vypravují Češi na poznávací zájezdy nejčastěji. Co od nich očekávají? „Je to především poznání památek a přírody, ale i života obyvatel. Na poznávacích zájezdech chtějí mít turisté odborného českého průvodce, který se v zemi vyzná, a určitě také chtějí neotřelé zážitky a dobrodružství, to vše ale pod kontrolou, žádné extrémy,“ vyjmenovává Jan Pospíšil, programový manažer cestovní kanceláře China Tours.

Průvodce boří bariéry

Drak je v asii velmi ceněný symbol
Autor: profimedia.cz
Zájem roste také o speciální kulinářské zájezdy, kde se ochutnává místní jídlo a navštěvují se vyhlášené tradiční restaurace. Bližší poznání země jde přitom ruku v ruce s odbornými znalostmi průvodců. Pokud uvažujete o zájezdu do Asie, zjistěte si u cestovky, co všechno umí váš delegát. „Měl by ovládat nejen historii a jazyk země, ale měl by být schopný přiblížit i současný život. Proto využíváme i místní touroperátory,“ říká Miloš Podpěra, ředitel China Tours. Krom turisticky vytíženého Thajska se totiž často u místních setkáte s neznalostí světových jazyků. Bez delegáta je pak těžké zjistit i obyčejný odjezd autobusu.

Na jak dlouho jet?

To záleží jen na vás a vašich možnostech. Délka poznávacích zájezdů se liší. Například cesta do Pekingu na oslavu nového roku hada s procházkami po novoročních trzích, Dlouhé zdi, festivalem ledových soch a návštěvou řady památek je vhodná pro ty, kteří chtějí výletu věnovat jen 8 dní. Velká cesta po Vietnamu se naopak může protáhnout až na 23 dní a nudit se během ní rozhodně nebudete. Odlišná kultura a orientální mix chutí, vůní a barev vám zajistí dovolenou, na kterou jen tak nezapomenete.

Aktuální tipy
Autor: Infografika Blesk

Jak vybrat dobrý poznávací zájezd?

  • Zjistěte si počet spolucestujících

Abyste si cestu skutečně užili, ideální jsou skupinky turistů o 6 až 16 účastnících

  • Ptejte se na odbornou znalost průvodců

Kvalitní průvodce by měl mít vysokoškolské vzdělání, jazykovou vybavenost a výbornou znalost konkrétního prostředí

  • Seznamte se s programem

Průvodce by se měl přizpůsobit požadavkům a přáním klientů a upravit jim program takzvaně na míru, na druhou stranu ale i vy musíte zvážit své fyzické možnosti

Co stojí za to vidět:

THAJSKO

Ostrov Krabi je ráj na zemi
Autor: profimedia.cz
Dlouhodobě se největšímu zájmu těší Thajsko. Země v srdci jihovýchodní Asie totiž krom jiného nabízí nejdostupnější tropické koupaní. „Prostředí splňuje představu tropického ráje – tyrkysovou vodu a pláže lemované kokosovými palmami,“ říká Tomáš Brejcha z CK Čedok. To vše je zasazeno do koloritu thajské současnosti, která je nejživější kulturou v oblasti. Poznávat můžete kulturní dědictví buddhistického Siamu, ale i atmosféru živých tržišť s nepřeberným množstvím rozličného sortimentu a krásnou tropickou přírodu s faunou, kterou u nás uvidíte jen v ZOO. Lákadlem jsou také masáže a skvělá kuchyně za překvapivě nízké ceny.

SRÍ LANKA

Velký zlatý Buddha chrámu Dambulla
Autor: profimedia.cz
„Kdo chce odpočinek na překrásné pláži zkombinovat s poznáváním, určitě by měl navštívit Srí Lanku, jedno z nejzajímavějších a nejpestřejších míst Indického oceánu,“ říká Petr Šatný z CK Alexandria. Podle turistů je prý dokonce právem nazývána »Perlou indického oceánu«. Uchvátí vás nejen nádhernou přírodou s bujnou tropickou vegetací, malebnými čajovými plantážemi a rozlehlými písečnými plážemi, ale i historickým bohatstvím. Buddhistické památky a pozůstatky dávných civilizací vás čekají na každém rohu.

INDONÉSIE – OSTROV BALI

Rituální maska Barong odhání zlo
Autor: profimedia.cz
Indonésie, země tvořena více než 17 000 ostrovy, přitahuje turisty zejména díky bohatému kulturnímu dědictví, přírodním unikátům a písečným plážím. „K nejoblíbenějším cílům patří hinduistický ostrov Bali, který nadchne množstvím nádherných přírodních scenérií, hinduistickými chrámy a přátelským a vstřícným obyvatelstvem,“ říká Jan Osúch z CK Fischer. Nejzápadnější ostrov z Malých Sund je také známý tradičním uměním tance, hudby, sochařstvím, malbami, výrobky z kůže a kovotepectvím.

ČÍNA

Návštěva čínské zdi je nezapomenutelný zážitek
Autor: profimedia.cz
Nejlidnatější stát světa s velmi rychle rostoucí ekonomikou a komunistickou vládou má turistům co nabídnout. Jedině tady totiž budete mít možnost asijskou tradiční kulturu nejen vidět, ale také zažít. Mimo tepající velká města jako by se zastavil čas. Obyvatelé vás rádi pohostí skvělou kuchyní a představí něco z tradičního umění – divadlo, hudbu nebo bojové umění. Velikost země podtrhuje jedna z nejzajímavějších staveb – velká čínská zeď, která je zapsána mezi památky Unesco. „K novinkám sezony patří nové varianty okruhů v Číně,“ upozorňuje Tomáš Brejcha z CK Čedok.
Fotogalerie
5 fotografií