Do exotiky může vyrazit každý, komu nevadí delší cestování a je ochoten si za zážitky připlatit. Délka letu začíná na sedmi hodinách a ceny na 20 tisíci korunách, přesto však budou letos výhodnější. „Exotické pobytové zájezdy jsou tuto sezonu postaveny na cenově výhodných přímých charterových letech s mezipřistáním bez přestupu,“ vysvětluje Tomáš Brejcha z Čedoku. Je-li vám cesta letadlem málo, dalším horkým tipem jsou zámořské plavby. „Rozmach, který zaznamenává poptávka po tomto typu dovolené, je neuvěřitelný,“ říká Petr Šatný z CK Alexandrie.

First minute výhody

Koupit zájezd tzv.na první moment, tedy právě teď, doporučují jednohlasně všechny oslovené cestovky. Na oplátku vás čeká nejširší nabídka termínů, největší výběr hotelů, velké slevy pro dospělé osoby a seniory. Děti mají mnohdy alespoň letenku zcela zdarma. „Je dobré si svoji dovolenou zajistit co nejdříve – to je jednoznačně nákup na first minute,“ doporučuje Lenka Berberi, ředitelka CK Blue Style. Shodují se také na ušetřených 12–15 % z ceny zájezdu, což například u Jamajky může znamenat až 17 tisíc korun.

Potřebuju očkování?

Do většiny destinací, které české cestovní kaceláře nabízejí, očkování nepotřebujete. Výjimkou je exotika v Africe a některé asijské země. „Při cestě do Keni je doporučeno očkování proti žluté zimnici. To samé platí, pokud se turista při dovolené na Zanzibar chystá vypravit na safari,“ říká Stanislav Zíma z Exim tours. Rady najdete třeba ZDE , kde se dočtete, která očkování jsou pro kterou zemi doporučená a která dokonce povinná. Nezapomeňte, že očkování obvykle musíte absolvovat nejméně 14 dní před odletem.

Letošní novinky

Florida

Světoznámé zábavní parky, slunění na proslulých plážích, výhodné nákupy, středisko NASA, desítky golfových hřišť. To vše nabízí Florida, jeden z nejznámějších a nejnavštěvovanějších států USA. „Od zimní sezony začínáme nabízet dovolené v této části Spojených států poprvé s přímým letem do Miami. Klientům nabídneme exkluzivní zážitkové balíčky,“ říká Jan Osúch z CK Fischer.

Jamajka

Rázem se ocitnete na nádherné písčité pláži s průzračným mořem, koktejly a samozřejmě reggae. „Od prosince 2012 do dubna 2013 se s námi cestovatelé mohou vypravit na Jamajku, a to poprvé v historiii přímým letem z Prahy. Jako první ji také nabízíme celosezonně a navíc za tak příznivé ceny, jakých dosud nebylo v Česku dosaženo,“ vyzdvihuje Stanislav Zíma z Exim tours.

Aktuální nabídka last minute zájezdů
Autor: Blesk

Zrušili vám let? Braňte se!

Zpoždění, přesměrování nebo nevpuštění na palubu. I to jsou důvody k reklamaci letenky. Věděli jste, že můžete získat až 600 eur zpět? Nenechte si zkazit dovolenou a okrádat se o to, na co máte nárok!

Měli jste problém s letenkou, ale neřešili jste ho? Patříte bohužel k většině. Při pohledu na to, kolik nás čeká papírování, se totiž obvykle pár stovek raději vzdáme. Navíc z průzkumu společnosti Kompenzomat.cz vyplývá, že ani zdaleka nemáme ponětí, kdy na finanční kompenzaci máme či nemáme nárok.

Například jen pět procent cestujících ví, že jako náhradu od aerolinek může získat až 15 000 Kč. Administrativa a dlouhé čekání ale odradí i otrlé. Na trhu se proto objevují společnosti, které vyřídí reklamaci letu za vás.

Zadarmo to však není. Pokud úspěšně vymůžou vaše peníze z aerolinek, 27 % z vymožené částky půjde na jejich účet. Pokud nevymůžou nic, neplatíte. A co k úspěšné kompenzaci budete potřebovat? Nezapomeňte si uschovat palubní vstupenku!

Kde hledat pomoc?

* Kompenzomat.cz

* Click2claim.eu

* Skyclaim.eu

Kolik peněz se mi vrátí?

* Lety do 1500 km = 250 eur

* Lety od 1500 do 3500 km = 400 eur

* Lety nad 3500 km = 600 eur

Nárok na kompenzaci máte v případě:

* je-li vám proti vaši vůli odepřen nástup na palubu letadla

* zrušení letu

* zpoždění letu

* snížení letové třídy

* zvláštních výdajů spojených s přesměrováním letu a případného zpoždění přesměrováním