"Nejvýraznějším pocitem z návštěvy Argentiny, Chile a Brazílie je nesmírná různorodost všech těchto míst. Různorodost zeměpisná, klimatická, sociální, politická i ekonomická," píše Václav Klaus ve své knize a pokračuje:

"V rovníkovém, milionovém Recife, kdy jsme zažili tropický liják, při kterém se ulice měnily před našima očima v řeky, stojící vedle sebe mrakodrapové hotely s plechovými přístřešky, kde byl nedávno prokázán otřesný případ kanibalismu."

Jihoamerická cesta 27. 4. 1994

Soukromé rezidence boháčů s plameňáky a voliérami plnými papoušků, ale i pověstné favely (jsou to chudinská obydlí, která dostala název podle stejnojmenné rostliny, která rostla na kopcích, kde favely nejčastěji vznikaly), šplhající se na kopce kolem Ria způsobem, kterému se člověk zdráhá uvěřit.

A k tomu všemu lambáda, fotbaloví fanoušci, fotky z posledního karnevalu, kde je prezident republiky zachycen s půvabnou dámou »dole bez«. K jídlu ryby všeho druhu, pět centimetrů tlusté hovězí bifteky – příliš krvavé na náš středoevropský vkus, a hlavně lahodné tropické a subtropické ovoce.