Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klaus na cestách: Campari do kelímku? To nikdy

V Jižní Americe byl prezident několikrát, na snímku je se svou ženou na Machu Picchu
V Jižní Americe byl prezident několikrát, na snímku je se svou ženou na Machu Picchu  (Autor: Foto Kancelář prezidenta)
Autor: hof, Kjak - 
24. září 2010
07:34

Dostal se tam, kam se normální turista nedostane. Byl přijímán státníky, přednášel závažné projevy, jeho čas byl rozpočítán na minuty...

Nic z toho ale nezabránilo Václavu Klausovi, aby si nezaznamenal »poznámky na okraj«. Nyní své Zápisky z cest vydal knižně a Blesk vám v novém seriálu přináší ty nejzajímavější ukázky.

Cesta do Latinské Ameriky: 25. 10. 1993

Jde o země s velmi bohatou vlastní kulturou a historií, s oprávněným sebevědomím a se stále ještě nepoztráceným svébytným životním stylem. Jeden z členů naší delegace to charakterizoval trefnou poznámkou, že „v Mexiku by nám nikdy nenalili campari do plastikového kelímku“, jak se to stalo den předtím ve vznešeném prostředí jedné washingtonské instituce.

Václav Havel tam byl před dvěma lety, v dobře míněné poznámce řekl, že přeje Mexiku, aby si uchovalo svou specifi čnost před všudypřítomným severoamerickým vlivem. Ukázalo se, že si to Mexičané dobře pamatují, že se jich to ale hluboce dotklo – jak by mohla země s tři tisíce let starou civilizací podlehnout civilizaci staré pouhých pár století.

Naprosto šokující je znalost naší země, Masaryk, Dvořák, Janáček, Kafka (prý by mohl být Mexičanem), ale i Čáslavská a Změlík nebo Zetor, Meopta, naše trolejbusy i lovecké zbraně jsou něčím, co vzdělaný městský Mexičan dobře zná.

pazoz ( 27. září 2010 21:24 )

To opravdu nemá chybu,s čím ten náš beran ještě nepříjde.

perlaxx ( 24. září 2010 23:20 )

Pan prezident Klaus by mel vedet, ze v Americe se vetsinou vsude vse podava v kelimku. A take by mel svetaznaly ten pan vedet proc.Je to hlavne z hygienickych duvodu. Samozdrejme ze nekde v restauracich dostanete i sklo a ke vsemu je podavano brcko, abyste se nedotykali usty okraju sklenic. V Americe zije spousta narodu, restaurace jsou porad plne, doslova narvane a ja teda radsi si dam dring do hygienickeho kelimku , nez do nejak poloumyte , usmudlane sklenice, umyte jeste buhvi kym. Holt si pan prezident musi vybrat, bud zdravy a proto kelimky a nebo riskovat nejake opary a nemoci a pak to sklo. A nebo si zajit tam, kde se sklo podava , pan prezident urcite na tyto exelentni restaurace s dobre umytym sklem urcite penize ma. Ne ted vazne, je to hlavne z hygienickych duvodu, neni mozne tu podavat sklo pri tak strasnem naporu lidi cely den, vlastne ale i ve vetsine non-stop.

mi1sa ( 24. září 2010 17:03 )

že já jsem se už neřídil jeho radami od svých šesti let ....

anasyi ( 24. září 2010 14:25 )

do kelimku?Ja jedine do kelimku

jindraa ( 24. září 2010 11:52 )

ano, souhlasim, dobre ti tak. Jsi ucebnicovy priklad toho, ze na vlastni blbost doplaci zpravidla kazdy jedinec sam..... Dobre ti tak....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa