To se ale bohužel při prohlídce hradu nedozvíte. Na krátkém okruhu, který trvá jen asi patnáct minut, uslyšíte pouze základní informace.

Na Bezděz se vyráží ze stejnojmenné obce, kam můžete dojet vlakem (stanice je vzdálena asi 2 km od obce), autem, autobusem, který však jezdí sporadicky, nebo na kole. To ale musíte nechat zaparkované v hospodě. Asi dva kilometry pod hradem je placené parkoviště. Auto tady odstavíte za 40 Kč, motorku zaparkujete za 20 Kč. Hned u parkoviště najdete také hospodu, kde se najíte asi za stovku. Pokud však neumíráte hlady, doporučujeme navštívit restauraci Pod Lípami, která stojí jen o pár metrů výš, blíže k hradu. Za guláš v chlebu dáte 95 Kč a výborná polévka stojí 30 Kč.

Na Bezděz je cesta... krkolomná

Na kole se přímo na hrad nedostanete. Cesta je tvořena velkými kameny a nahoru se jde špatně pěšky, natož pak na kole, proto inspekce rozhodně doporučuje pevnou obuv. Trasa vede nádhernou přírodou a je lemovaná patnácti kapličkami křížové cesty, pocházejícími ze sedmnáctého století. Bohužel jsou kapličky poničené od milenců, kteří do omítek vyryli milostné vzkazy. Ty najdete i na omítce hradu.

Fotogalerie
3 fotografie

Rodinné vstupné se vyplatí

Těsně před vstupní branou jsou umístěny toalety, pokladna a obchůdek. V ceně vstupného je prohlídka s průvodcem, hrad ale můžete projít i sami. Přes léto je otevřeno denně kromě pondělí od 9 do 16:30. Dospělý za vstup zaplatí 60 Kč, rodinné vstupné pro dva rodiče a až tři děti vyjde na 160 Kč. Prohlídky hradu s průvodcem probíhají každou půlhodinu. Pokud jsou na hradě rytířské turnaje, interval se prodlužuje na třičtvrtě hodiny. Prohlídka s průvodcem byla při návštěvě inspektora Blesku kamenem úrazu celé návštěvy. Mladá průvodkyně Lucie nečekala, až se u studny, kde prohlídka začínala, shromáždí lidé, a vyrazila jen s hloučkem zájemců. Plno lidí tak zmateně pobíhalo a snažilo se průvodkyni najít. Lucie stroze odvykládala naučený text a chodila hodně rychle.

Chloubou je kaple a krásný výhled

Hrad je poměrně zdevastovaný. V purkrabském i královském paláci se dochovalo jen základní obvodové zdivo a klenby stropu. Gotická kaple je zrestaurovaná, z oltáře se však nedochovalo téměř nic. Po levé straně kaple je výklenek, o kterém se vypráví, že žena, která do něj vstoupí, do roka otěhotní. Pokud chcete vidět okolní přírodu z ptačí perspektivy, vylezte na 34 metrů vysokou věž. Těch 161 schodů, které musíte vyšlapat, za námahu opravdu stojí. Výhled do okolí je odtud totiž úchvatný.