Takřka se dá říci, že čím výš stoupáte k cíli, tím hlouběji saháte do kapsy. Jenže kdo by s vyprahlým hrdlem a jazykem až na vestě i obrovským hladem cestou anebo v cíli odolal pohledu na orosenou sklenici pěnivého moku či chladivé limonády…

Redaktorka Blesku vyzkoušela, na kolik přijde občerstvení na turisticky frekventované trase z Pece přes Výrovku a Luční boudu. Tahle cesta hned v prvních asi třech kilometrech bere dech kvůli prudkému stoupání. Hlavně méně fyzicky zdatní turisté tak ocení, když ve výšce 1165 metrů nad mořem konečně narazí na první zastávku s možností zakoupení osvěžení, a to od provozovatelů Richterových bud.

Například půllitr točeného piva tady prodávají za 30 korun a 1,5 litru přírodní mattoni stojí dvacku. Pokud ale vydržíte s uhašením žízně ještě necelé dva kilometry, narazíte na známou boudu Výrovku, která ve výšce 1356 metrů nad mořem nabízí širokou škálu pití i jídla za podobné, a dokonce i nižší ceny. Pivo tu lze totiž pořídit od 25 korun za půllitr.

Bouda Výrovka je důležitou turistickou křižovatkou. Nabízí občerstvení teplé i studené
Autor: Jitka Žigová

Výrovka

Káva turecká 30 Kč
Espreso 33 Kč
Preso 25 Kč
Čaj 30 Kč
Pivo točené 0,5l 25 - 35 Kč
Polévka 45 Kč
Řízek, brambor 125 Kč
Nanuk Magnum 38 Kč
Tatranky 12 Kč
Kostka borůvkového koláče 20 Kč

Po zdolání následujících dvou a půl kilometru je tu další občerstvovací zastávka na Luční boudě ve výšce 1410 metrů, která však již nabízí ceny podstatně vyšší. „Dávat tady za pivo 48 korun se mi zdá drahý. Pití a svačiny jsme si vzali s sebou z domova,“ přiznal turista Aleš Pelc, který vyrazil na túru ke Sněžce s přítelkyní Markétou Lambertovou ze Semil.

Pražští hosté této největší a zřejmě nejstarší horské chaty v Krkonoších s více než 300 letou historií to ale vidí jinak. „Ceny jsou přijatelné. V Praze, odkud jsme přijeli, jsme na takové zvyklí,“ přiznala turistka Ivana s přítelem Joachimem, která se ve stylové restauraci boudy zastavila na oběd.

Aleš Pelc s přítelkyní Markétou Lambertovou ze Semil si vzali občerstvení s sebou. „Zdá se mi to tu zbytečně drahé,“ řekl.
Autor: Jitka Žigová

První zastávkou na cestě z Pece na Sněžku jsou Richterovy boudy
Autor: Jitka Žigová

Richterovy boudy

Káva turecká 20 Kč
Espreso 30 Kč
Káva instantní 25 Kč
Čaj 30 Kč
Pivo točené 0,5l 30 Kč
Polévka 40 Kč
Řízek, brambor 135 Kč
Džus 2 dl
20Kč

Záchody za dvacet

Další horská chajda s nabídkou jídla i pití stojí po ujití opět dvou a půl kilometru dlouhé trasy. Je jí Slezská bouda na polské straně hranice, takže se tu za občerstvení platí v jejich měně. Češi chatu využívají spíše k malému zastavení a načerpání energie před posledním prudkým výstupem až ke Sněžce nebo k vykonání potřeby.

Ta ale není zadarmo. Návštěva toalety stojí 20 korun. A pak je tu konečně vrchol Sněžky. Ve výšce 1602 metrů nad mořem už snad každý pocítí vyčerpání, a tak nepohrdne sklenicí nápoje a něčeho k zakousnutí. Obojí může dostat v bufetu ve stanici lanové dráhy. Ale v obležení turistů je i občerstvení v sousední poštovně.

Luční bouda – ačkoliv v polovině trasy, ceny už jsou tu na vrcholu...
Autor: Jitka Žigová

Luční bouda

Preso 40 Kč
Džus 2 dl 35 Kč
Točená limonáda 0,3l 30 Kč
Čaj 30 Kč
Pivo točené 0,5l 48 Kč
Polévka 59 Kč
Řízek, brambor 169 Kč
Šopský salát
120 Kč

Slezská bouda je na polské straně hranice. Tady mají radši eura nebo zloté namísto českých korun
Autor: Jitka Žigová

Občerstvení v cíli cesty nabízí bistro u lanovky i nedaleká poštovna
Autor: Jitka Žigová

Sněžka

Káva turecká 35 Kč
Espreso 35 Kč
Káva instantní
25 Kč
Pivo v plechu 0,5 l
42 až 49 Kč
Párek v rohlíku 36 Kč
Polévka 46 Kč
Guláš 89 Kč
Voda 1,5 l 50 Kč
Cola 0,5 l 45 Kč
Nanuk Magnum 45 Kč
Tatranky 15 Kč
Kostka borůvkového koláče 33 Kč