Po několika slunných dnech se teplota vody v  přírodních koupalištích vyšplhala až nad 22 stupňů! To nám můžou závidět i některá vyhlášená střediska ve Středomoří.  Například Máchovo jezero má teplejší vodu než turisticky vyhledávané lokality jako Split, Zadar nebo Dubrovník. Tepleji vám nebude ani na Mallorce, Krétě nebo ostrově Lesbos.

“Od rána má voda více než 22 stupňů a stále teplota roste. Je naprosto čistá a úžasná, hodně se na tom pracovalo. Od té změny počasí je zájem lidí o koupání na Máchově jezeře stále větší,” řekl pro Blesk.cz ředitel regionu Máchova kraje Vladimír Reichert. Některé ze zdrojů dokonce uvádí, že teplota vody na Máchově jezeře se vyšplhala až k 24 stupňům Celsia!

Vysoké teploty byly zaznamenány i na dalších místech. Podle českého meteorologického ústavu byla ranní teplota na Orlíku 22,2 °C, na Slapech 21,3 °C a v Žermanicích u Havířova 22 °C!

O tom, jak znenadání vyletěly teploty vzhůru, ví své i v Seči na Pardubicku. “Před čtyřmi dny měla voda 14 °C, v úterý 17 °C a dnes už téměř 20 °C. Každým dnem se voda ohřívá a to přilákalo poměrně dost lidí. Návštěvnost je velmi slušná,” sdělila Blesk.cz  Klára Mrkvičková z informačního centra v Seči.

Na lipenské přehradě je oproti zmíněným lokalitám přeci jen chladněji, přesto i 18 stupňů garantuje skvělé letní koupání. “Žije to tady. Venkovní teplota je bezmála třicet stupňů a teplota vody 17,7 °C,” sdělila Blesk.cz Andrísková Jana z infocentra Lipno.

Jaká byla voda na českých přírodních koupalištích ve středu v ranních hodinách:

Zdroj: Informační centra konkrétních středisek, Český hydrometeorologický  ústav