Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno 22°C

Dubnové počasí vystřídají tropická vedra

Zleva Veronika (27) z Jindřichova Hradce a Monika (23) z Prahy si na Václavském náměstí v Praze udělaly radost vanilkovou a jahodovo-citronovou zmrzlinou
Zleva Veronika (27) z Jindřichova Hradce a Monika (23) z Prahy si na Václavském náměstí v Praze udělaly radost vanilkovou a jahodovo-citronovou zmrzlinou  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: Šimon Hradní - 
6. června 2010
05:00

Počasí se muselo zbláznit. To si říká téměř každý. Už je za námi skoro půl roku, a slunce jsme si užili pomálu. I když se má podle meteorologů vyjasnit a příští týden budou tro-pická vedra, oblačné počasí se nejspíš ještě vrátí.

Letošní jaro se opravdu nevyvedlo. Od začátku roku teplota vyšplhala nad 25 stupňů Celsia pouze třikrát, slunečných bylo jen 21 dní. „Běžně bývá slunečných dní třikrát více,“ sdělila Nedělnímu Blesku meteoroložka Dagmar Honsová.

Podle ní by se však v nejbližších dnech mělo počasí polepšit. „Dostává se k nám teplý vzduch z jihu. Nedělní teploty budou až na sedmadvacítce, a od středy dokonce očekáváme tropické teploty od 30 stupňů ,“ uvedla Honsová s tím, že letní počasí vydrží celý příští týden. Kvůli prudké změně teplot však přijdou i bouřky a krupobití.

Jaro zničila sopka

S vysvětlením, proč letos bylo tak zatažené a chladné jaro, přišel klimatolog Jiří Svoboda. „Jedním z důvodů je erupce vulkánu na Islandu. Na prach vržený do atmosféry se nabalí voda a ta se na zem vrátí v podobě přívalových dešťů nebo krupobití,“ tvrdí.

Sopečný popel prý může i za větší oblačnost. „Vzhledem k tomu, že islandská erupce nepatří k těm větším, bude to ovlivňovat počasí už jen několik měsíců,“ doplnil Svoboda.


Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi