Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vědci: Slunce pálí v rytmu dechovky!

Vědci: Slunce pálí v rytmu dechovky
Vědci: Slunce pálí v rytmu dechovky  (Autor: ČTK)
Autor: Monika Rubešková, Jan Krajíček - 
19. července 2010
21:20

Sotva tři dny nám dopřálo Slunce oddechu a už zase do nás »pere«. Přitom pro nás nejbližší hvězda, která je vzdálena »pouhých « 150 milionů kilometrů, nám posílá jen zlomek své síly. I to stačí, aby nám připravila peklo na Zemi. Navíc si k tomu škodolibě vyhrává! Vědci převedli sluneční erupce na zvuky slyšitelné lidským uchem a zjistili, že Slunce hraje dechovku!

Osm minut a 19 sekund trvá, než doletí světlo ze Slunce k Zemi, kde ovlivňuje veškerý náš život. Ze sluneční síly, která je obrovská 4x1026 W, na nás dopadá jen zlomeček – 0,000000045, tedy sotva 45 miliardtin!

Teplota na povrchu Slunce je 5527 stupňů Celsia a sluneční erupce dosahují až 90 tisíc km nad jeho povrch. A právě ty pozorovali britští vědci ze Sheffieldské univerzity. Erupce, které viděli optickým teleskopem, převedli na zvuky slyšitelné lidským uchem. Některé přitom dohromady zněly jako hudba dechových nástrojů.

602059:gallery:true:true

Výpadky proudu

„Srovnání vychází patrně z toho, že na Slunci dochází k opakujícím se dějům a i zvuk se opakuje,“ míní vedoucí Štefánikovy hvězdárny Jakub Rozehnal. Vědci si od toho slibují možnost přesněji předpovídat erupce, které ovlivňují magnetické pole a způsobují masivní výpadky proudu po celém světě. „Pokud by se v erupcích odhalila nějaká stálá periodicita, tak by to i šlo,“ dodal Rozehnal.

Podle americké NASA bude Evropa čelit obrovským výpadkům proudu, které způsobí Slunce, už za tři roky…

Sluníčko v číslech

- Vzdálenost od Země je 150 milionů km

- Hmotnost je asi 330 000krát větší než váha Země

- Jeho průměr je 1 400 000 km, což je asi 109 průměrů Země

- Je staré 4,6 miliardy let a svítit bude dalších 5 až 7 miliard let; až mu dojde vodík, začne se rozpínat a pohlcovat planety ve svém okolí; předpokládá se, že spolkne i Zemi

- Ovlivňuje naše podnebí, počasí, příliv, odliv, pomáhá udržet vodu v kapalném skupenství, důležité při fotosyntéze…

Připravte se na teplotní šoky

Dnes bude příjemně letních 27 stupňů, ve čtvrtek tropických 35 °C a v sobotu se teplota propadne až o 13 stupňů. Takováhle »houpačka« nás čeká v příštích dnech. Občasné bouřky na Moravě a ve Slezsku, ale jinak krásná letní obloha s teplotami až 27 stupňů nás čeká dnes, zítra bude ještě tepleji: 28 až 32 stupňů. Ve čtvrtek opět přijdou tropy. „Čekáme až 35 stupňů, ale už v pátek přijde další studená fronta.

Tento týden to bude jeden teplotní šok za druhým,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu. Dokladem toho je i včerejší ranní teplota v Šindelové na Sokolovsku, která klesla téměř k nule!

V pátek tak sice bude ještě teplo, ale připravte se opět na bouřky a vichr. V sobotu se ochladí na 22 až 26 °C. „V neděli se začne počasí zlepšovat a příští týden bude opět tropický,“ zakončila Honsová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lipno ( 20. července 2010 11:35 )

Snad 4x10na26 W! Vtip z lipno2.cz: "Slunce vyhasne za 6 miliard let." - "Proboha, kdy?" "Za 6 miliard let!" - "Fuj, to jsem se lekla, slyšela jsem za 6 milionů"

Zobrazit celou diskusi