Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Počasí v říjnu? Skoro jako v létě!

Tereza, Aneta a Kateřina (zleva) si na pražském Petříně včera vychutnaly sluníčko. Bundu a šálu ale nesundaly, přece jen bylo chladno.
Tereza, Aneta a Kateřina (zleva) si na pražském Petříně včera vychutnaly sluníčko. Bundu a šálu ale nesundaly, přece jen bylo chladno.  (Autor: Jiří Hadač)
Autor: rum, Kjak - 
7. září 2010
22:00

Babí léto bude! Slunečné, ale chladné dny a mrazivé noci provází konec léta. V těchto dnech je dokonce o pět stupňů méně, než bývá v tuto dobu obvyklé. Konec měsíce a hlavně první půlka října by nám to ale měly vynahradit.

V noci klesly v úterý teploty na Sněžce dokonce pět stupňů pod nulu, Šindelová na Karlovarsku hlásila minus 1,6 °C a půl stupně pod bod mrazu spadl teploměr i na Světlé Hoře u Bruntálu. V příštích dnech už se ale mrazivé noci nečekají, zato denní teploty pod 20 stupňů s polojasnou oblohou a jen občasnými přeháňkami nás budou provázet až do neděle.

„V neděli se oteplí, přes den bude až 23 stupňů, v pondělí ještě o stupínek tepleji,“ slibuje meteoroložka Dagmar Honsová z Meteopressu a vysvětluje: „Září je skutečně chladné, jako by si to vyměnilo s říjnem. Dlouhodobé předpovědi nám totiž slibují teplo na první polovinu měsíce.“

Od půlky října se ochladí

A právě na tuto dobu meteorologicky připadá i babí léto. „Říká se mu i Václavské, protože jej počítáme od 28. září, kdy slaví svátek právě Václavové. Trvá zhruba čtrnáct dní a zatím to vypadá, že letos si budeme užívat až letních 25 stupňových teplot,“ uvádí Honsová. Od půlky října už ale čekejte ochlazení a listopad už bude plný lezavých plískanic. „Je dokonce pravděpodobné, že sv. Martin (11. listopadu – pozn. red.) přijede už na bílém koni,“ dodává meteoroložka.

gevi ( 8. září 2010 11:40 )

ale s těmi dlouhodobými předpověďmi to často nevychází. Já jen doufám, že Běchovice (26.9.) poběžíme jako skoro vždycky v pěkném podzimním dni - tedy kolem 20 stupňů a aspoň polojasno.

lemonkaaa ( 8. září 2010 11:05 )

těmto dlouhodobým předpovědím teda fakt nevěřím

Zobrazit celou diskusi