Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Teplý listopad překvapil: Babí léto se vrátilo!

Hřejivých slunečních paprsků si v neděli užívala Eva Vejražková (31) z Děčína.
Hřejivých slunečních paprsků si v neděli užívala Eva Vejražková (31) z Děčína.  (Autor: Blesk - Ondřej Čermák)
Autor: rum, oce, sč - 
15. listopadu 2009
22:50

Slunečné počasí s teplotami přes 10 ºC a oblohou vymetenou domodra se o víkendu vrátilo do Česka. Kdo mohl, vyrazil na procházku do ulic i do přírody. Na horách bylo dokonce až 17 stupňů. Hotové babí léto!

V Praze bylo včera 13 stupňů, v Opavě 15. „V Jeseníkách jsme včera naměřili dokonce 17 stupňů Celsia. Byl tak překonán rekord z roku 2002,“ potvrdila včera meteoroložka Dagmar Honsová. V Klementinu, kde se teplota pravidelně měří od roku 1775, v sobotu naměřili 11,4 stupně. Průměr pro 14. listopad je tam 4,3 stupně.

„Nešlo tomu odolat, možná že to je poslední teplý víkend. Vždyť za chvíli budou Vánoce. Čerpáme ještě podzimní inspiraci a hlavně energii ze slunce,“ svěřila se při nedělní procházce asistentka ze Zlína Markéta Janků.

„Na svátek 17. listopadu má být až 15 stupňů. Před 20 lety přitom byly teploty ráno kolem minus pěti stupňů a přes den se pohybovaly jen kolem jednoho až pěti stupňů,“ podotkla Honsová.

Zima přijde až koncem listopadu
Meteorologové potvrzují, že zažíváme opravdu mimořádný listopad. I nadále má být slunečno, do konce týdne teploty do 13 stupňů. Ochladí se až poslední listopadový týden. „Nečekáme žádné srážky, sluníčko bude sice dále svítit, ale nebude už hřát. To už ale na horách umožní zasněžovat kopce, takže lyžaři by si mohli zalyžovat alespoň na umělém sněhu,“ podotkla meteoroložka Dagmar

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi