Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hřensko po povodni: Obnova soutěsek přijde na 120 milionů!

Autor: Helena Lacinová, hto - 
8. září 2010
21:16

Známé a vyhledávané soutěsky v Hřensku živily celý region, než se kaňonem před měsícem prohnala dravá Kamenice a turisté přestali jezdit. Nejsou soutěsky – není návštěvnost, platí nyní.

Přestože jsou pro místní obyvatele existenčně důležité, pracovní nasazení při úklidu tomu neodpovídá. Ve skalách maká jen parta převozníků, obec čeká na miliony.

Žádné lávky a jezy – žádní turisté

„Právě tam uklízí dvanáct našich převozníků. Ti by v tuhle dobu vozili turisty,“ řekl hřenský starosta Josef Černý. Na další práce obec shání peníze. Odhadl, že znovu zpřístupnit soutěsky přijde na 120 milionů korun. „Nevím, zda tolik peněz od státu a Evropské unie dostaneme. Deset procent musí přesto uhradit obec. Nejsou tam cesty. Voda vzala WC, zmizel kiosek, terasa u přístaviště, tři lodě, každá stojí 350 tisíc. Čtyři jezy,“ vypočítal starosta Černý.

Cenu podle něj zvyšuje to, že v soutěskách se musí vše dělat ručně. „Nevíme ještě cenu dřeva za jezy. Potřebujeme modřínové, aby vydrželo,“ podotkl starosta.

Někteří obyvatelé si ale myslí, že úklid v soutěskách by mohl být rychlejší a náklady na něj menší. „Leží tady staré zábradlí. Když není na nové, mohli použít to staré. Tady se lidi stále ještě nenaučili dělat a šetřit. Pořád čekají, že jim někdo něco dá,“ říká podnikatel Zdeněk Pospíšil (80). V roce 1992 se vrátil z emigrace a patří mu restaurace přímo u vstupu do soutěsek. Zvažuje, zda vůbec svůj podnik na jaře znovu otevře.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi