Místní podnikatelé závislí na turistickém ruchu jsou teď na pokraji krachu, i když jejich domy voda třeba přímo nezasáhla.

„Chtějí stejnou pomoc jako ti, které povodeň postihla totálně. Chtěli by pomocníky, a sami nevezmou lopatu do ruky,“ zlobil se starosta. Radnici docházejí peníze na potraviny pro pomocníky. Uvítá nejen čisticí prostředky, ale i chleba a konzervy pro lidi, kteří uklízejí.

Fotogalerie
2 fotografie

Nábřeží Hřenska, jediná cesta do přírodní památky soutěsek, zůstává uzavřené. Jsou tu poničené silnice a mosty. Mohou sem jen místní lidé na zvláštní povolenky. „Silničáři odhadli škody na 25 milionů. Celkově sto milionů. Soutěsky jsou jako před lety, než na ně sáhla lidská ruka,“ řekl starosta. Teď je čistí armáda.

Bez soutěsek nejsou kšefty

K oblíbeným místům v národním parku České Švýcarsko se nedá vůbec dostat. Starosta ví, že obnova soutěsek znamená obnovu života v obci závislé na turistech. Zavřené soutěsky totiž znamenají nulové kšefty pro místní podnikatele. Krachu kvůli nízké návštěvnosti Hřenska se bojí na kilometry daleko. „Záleží to na penězích, které dostaneme. Letos je tu určitě po sezoně. Když stihneme soutěsky obnovit do příštího roku, budeme rádi. Přáli bychom si do Velikonoc,“ dal naději místním starosta.