Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli počasí zdraží pečivo?!

  • Autor: ČTK,pet - 
    4. 8. 2010
    15:45

    Kvůli rozsáhlým požárům v Rusku, které zabily už 48 lidí a hustým dýmem zahalily dokonce i Moskvu, mohou zdražit rohlíky a chleba v českých obchodech.

    Prudce totiž roste cena obilí – třeba pšenice už je teď oproti konci června dražší skoro o polovinu.„Ceny jdou nahoru na burzách i u nás,“ potvrdil Jan Záhorka z Agrární komory České republiky.

    Podle něj pekaři už zdražení neoficiálně avizovali. Protože ale zdražuje i krmné obilí a ječmen, hrozí zdražení potravin od drůbežího masa třeba až po pivo. Kromě požárů v Rusku jsou za růstem cen obilí také záplavy v Pákistánu, ale i nižší úroda v celé střední Evropě včetně Česka.

    Zdraží i pivo?

    Úroda bude nižší také v důsledku jarních povodní, které zničily či poškodily 30.000 hektarů porostů. Vydatné jarní deště navíc ovlivní výši hektarových výnosů. Obiloviny se totiž kvůli nepřízni počasí sely většinou opožděně a vysoký obsah vody v půdě omezil jejich růst.

    Budoucí úrodě neprospěla ani tropická horka v době tvorby zrna a dozrávání. "Jsou postiženy hlavně jarní ječmeny, v některých okresech až katastrofálně," uvedl Záhorka. Hrozí tak nedostatek sladovnického ječmene, který je jedou z hlavní surovinou při výrobě piva.





bobina ( 4. srpna 2010 21:22 )

tahle naše závislost na EU! Tam,kde dříve bylo obilí,tam je dnes v lepším případě řepka,nebo hořčice. Obilí,cukrovka a další potravinové plodiny u nás zanikají na příkaz a my je trapně dováříme od jinud a ti co nám mažou med kolem huby nám tvrdí,že je to výhodné!!! No nevím,drříve sedlák zasil,sklidil a věděl! Dnes ví jen bůh a ten nás už hodil přes palubu!

pup70 ( 4. srpna 2010 16:16 )

Srandisti

Zobrazit celou diskusi