Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Zataženo, déšť 15°C

Česko čeká deštivý červen: Znovu hrozí povodně!

V červnu nás čeká deštivé počasí.
V červnu nás čeká deštivé počasí.  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: ČTK, rvs - 
31. května 2010
16:01

Jako by to stále nestačilo! V Moravskoslezském kraji byl kvůli situaci po povodních znovu vyhlášen stav nebezpečí v dalších šesti obcích a jejich okolí. Do 17. června tak platí v celkem 19 lokalitách.

Už před dvěma týdny se tudy přehnaly ničivé povodně, nejhůře byl zasažen právě Moravskoslezský kraj. Způsobená škoda se odhaduje na téměř pět miliard korun, povodně si vyžádaly jednu oběť. A nyní hrozí, že se bude katastrofa opakovat!

"Rozšířením stavu nebezpečí reagoval moravskoslezský hejtman na sesuvy podmáčených svahů a následky větrné kalamity v lesích," řekla mluvčí kraje Šárka Vlčková.

Stav nebezpečí platí od dnešního poledne také v Bruntálu, Krnově a Rýmařově na Bruntálsku, Opavě, Frenštátě pod Radhoštěm a Kopřivnici na Novojičínsku. Zároveň platí pro všechny obce, které jsou součástí správních území dotčené šestice.

Kvůli povodním platí už od 18. května stav nebezpečí v Karviné, Bohumíně, Českém Těšíně, Havířově a Orlové na Karvinsku, dále ve Frýdku-Místku, Frýdlantě nad Ostravicí, Jablunkově a Třinci na Frýdecko-Místecku, v Hlučíně a Kravařích na Opavsku, Novém Jičíně a rovněž Ostravě. V rámci jejich správních území jde o 141 obcí.


Takhle to vypadalo v polovině května v moravském Bohumíně. Bude se situace opakovat? Takhle to vypadalo v polovině května v moravském Bohumíně. Bude se situace opakovat? | ČTK

Takhle to vypadalo v polovině května v moravském Bohumíně. Bude se situace opakovat?


Předpověď: Čeká nás deštivé léto!

Podle informací meterologů čeká Česko deštivý, ale poměrně teplý červen. První dny měsíce přinesou opět vydatné deště, na povodněmi sužované Moravě by se měly znovu rozvodnit některé toky. Celý měsíc se ponese ze znamení oblačné nebo polojasné oblohy, poslední dekáda ale slibuje teploty až 28 stupňů Celsia.

Na začátku měsíce bude zatažené až oblačné počasí s deštěm nebo přeháňkami. Na východě země očekávají meteorologové další vydatné srážkové úhrny. Silně pršet bude od prvního červnového dne hlavně ve Zlínském a Moravskoslezském kraji, hladiny řek mohou podle výstrahy ČHMÚ vystoupat až na první stupeň povodňové aktivity.

Nejnižší noční teploty klesnou v první červnové dekádě na 14 až pět stupňů Celsia, nejvyšší denní vystoupají nejprve na deset až 15 stupňů. Postupně se ale začne oteplovat a rtuť teploměru by se mohla zastavit až na 20 až 25 stupních.

V době od 10. do 20. června přetrvá nad republikou oblačné až polojasné počasí místy s přeháňkami a také bouřkami. Denní teploty se ale vyšplhají na velmi příjemné letní teploty, ke konci období teploměry ukážou přechodně až 27 stupňů Celsia. Na konci měsíce se obloha rozjasní a teploty se ustálí mezi 22 až 28 stupni. I poslední červnový týden budou provázet občasné přeháňky nebo bouřky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi