Na tom je založen podnikatelský záměr cestovní kanceláře Eso travel, která jako první u nás začala nabízet zájezdy speciálně pro lesbičky a gaye. Katalog s  názvem PinkGo nabízí 35 destinací na čtyřech kontinentech.

„Gayové jsou dnes velmi dobře finančně situovaní a zastávají významné posty ve společnosti,“ myslí si šéf cestovky Tomáš Cikán. Vychází také z údajů asociace cestovního ruchu U.S. Travel association, z nichž vyplývá, že homosexuální muži utratí na jedné dovolené v průměru 16 000 Kč, zatímco heterosexuální muži pouze 10 800 Kč.

Cestovní kancelář se zaměří na gaymetropole

Cestovka nabízí v běžných cenových relacích kromě pobytů u moře a poznávacích zájezdů i pobyty ve městech, která jsou považována za gaymetropole. Jde o Barcelonu, Lisabon, Paříž, Sydney, Rio de Janeiro a New York.

Zprostředkuje i only gay plavby, ty jsou ovšem o 50 % dražší než běžné cesty zaoceánskou lodí. Cena je vyšší hlavně proto, že homosexuálové nenaplní celou kapacitu plavidla. Vybírány jsou tzv. gayfriendly hotely, kde se páry nemusí obávat toho, že by na ně okolí pohlíželo divně.

„Nabídka je ale velmi omezena v muslimských zemích, kde je homosexualita zakázána a někde i velmi přísně trestána,“ dodal Zdeněk Marek, autor projektu. „Líbí se nám, že téma je lehce provokativní. Po 20 letech od převratu by takové tabu mělo už padnout,“ říká Marek. ESO travel si od projektu slibuje až 5 tisíc klientů.