Žebříček „Maurerův výběr Restaurant 2010“ jel sestavován na základě hlasování nezávislých hodnotitelů. Loňský vítěz hodnocení restaurace Alcron se letos posunul až na devátou příčku.

Na druhém místě skončila italská restaurace La Finestra in Cucina, rovněž z Prahy. Třetí nejlepší českou restaurací je Divinis nedaleko Staroměstského náměstí. Provozuje ji Zdeněk Pohlreich, hvězda televizního pořadu Ano, šéfe!.

 

Zdeněk Pohlreich tvrdí, že čeští kuchaři vaří jako pejsek s kočičkou
Autor: TV Prima

Se svou restaurací uspěl na 3. místě i Zdeněk Pohlreich z pořadu "Ano, šéfe!"

 

"Výsledky ukazují, že lidé raději navštěvují restaurace, které mají nějakou atmosféru," řekl k výsledkům hlasování Pavel Maurer, který gastronomické žebříčky vydává už třináct let. Podle něj se lidé v současné době trochu obávají hotelových restaurací. "Ať nabízejí cokoli, mají image drahých podniků, kde se utratí mnoho peněz," uvedl.

Znalci letos předpovídali restauraci La Degustation, která se nachází v Haštalské ulici, že získá hvězdičku ve francouzském kulinářském průvodci Michelin. Tu však v Praze obhájila pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons. V nejnovějším žebříčku Maurerova výběru ovšem klesla na 14. místo a vůbec poprvé se nedostala mezi deset nejlepších.

La Degustation Bohême Bourgeoise - nejlepší česká restaurace 2010.
Autor: ladegustation.cz

La Degustation Bohême Bourgeoise - nejlepší česká restaurace 2010.

Do Top 10 průvodce Grand Restaurant, který bude oficiálně zveřejněn 1. prosince, se dostala pouze jedna hotelová restaurace, kterou je už zmíněný Alcron. Nově se tam objevila také rodinná restaurace Diana z okrajové části Prahy, která se nachází v penzionu. V minulosti přitom hotelové restaurace tvořily i polovinu nejlepších gastronomických zařízení.

Z výběru asi 500 restaurací museli organizátoři projektu vyřadit podle Maurera asi 50 restaurací, které buď zkrachovaly, nebo se hodnocení nechtějí účastnit kvůli špatné ekonomické situaci. "Nejsou si jistí, zda přežijí dalších několik měsíců," uvedl. Zároveň ale další stovka prý usiluje o zařazení do průvodce.

 

Pavel Maurer se svou publikací Maurerův výběr Grand restaurant 2009.
Autor: ČTK

Pavel Maurer se svou publikací Maurerův výběr Grand restaurant 2009.

"Je vidět, že gastronomický trh je živý. Zakládají se nové restaurace, hodně je jich také mimo Prahu. Nejde jen o to, že by umíraly. Rodí se nové. Všichni sice mluví o krizi, ale ta postihla zejména podniky, které nebyly dostatečně flexibilní, aby se přizpůsobily současným podmínkám," uvedl Maurer.

S výsledky amatérského hodnocení se letos shodlo také hodnocení expertů, mezi nimiž jsou gastronomičtí kritici a šéfkuchaři. Za nejlepší českou restauraci považují také La Degustation Boheme Bourgeoise.

 

La Degustation Bohême Bourgeoise - nejlepší česká restaurace 2010.
Autor: ladegustation.cz

La Degustation Bohême Bourgeoise - nejlepší česká restaurace 2010.

Své hlasy mohli účastníci ankety zasílat prostřednictvím internetové stránky www.grandrestaurant.cz. Hodnotili kvalitu jídla, obsluhu a interiér. Z navržených 511 podniků bylo nakonec známkováno 309, protože dalších 202 neobdrželo požadovaný minimální počet hlasů. Průzkumu se účastnilo 484 hodnotitelů, kteří za konzumaci utratili přes sedm milionů korun. Experty se mohou stát všichni milovníci dobrého jídla, kteří se zaregistrují na stránkách tohoto projektu.

Pokud jde o výsledky hodnocení pouze v jídle, překvapivě zvítězila prakticky neznámá restaurace Valoria z Brna. "Pokud si lidé na servis nepotrpí, pak se dobře umístily četné mimopražské restaurace," uvedl Maurer.