V jižní Dakotě, v pohoří Black Hills, vystupuje ze skály torzo obrovité sochy indiána s napřaženou rukou na vzpínajícím se koni. Než bude dokončena, uplynou desítky let. Socha náčelníka kmene Lakotů, který kdysi padl rukou amerického vojáka, se stane indiánským symbolem svobody. A také největší sochou na světě – bude měřit 170 metrů.

440470:gallery:true:true

V roce 1939 ji začal z přírodního horského bloku projektovat Američan polského původu, bostonský sochař Korczak Ziolkowski. Práci mu zadali samotní indiáni z kmene Lakotů s tím, že má zachytit hrdinu indiánského boje proti bílým osadníkům, náčelníka Bláznivého koně. Zvítězil v řadě bitev, ale v květnu 1877 ho bodnutím do zad zabil americký voják při pokusu o jeho zatčení a přesídlení do rezervace.Sochařovy plány ale přerušila 2. světová válka, do které odešel.

 

Náčelník Bláznivý kůň je symbolem indiánského boje za svobodu a symbolické je i místo, kde jeho socha bude stát. Pohoří Black Hills je pro indiány posvátné. Jenomže federální vláda USA právě v něm kdysi nechala zbudovat monument Mount Rushmore, zachycující hlavy čtyř amerických prezidentů. Indiáni to chápou jako svatokrádež a proto – možná natruc – nedaleko od něj stavějí sochu svoji.

440472:gallery:true:true

Sochař Ziolkowski se do ní naplno pustil po návratu z 2. světové války a věnoval jí šestatřicet let svého života.Zemřel v roce 1982 a nedokončené dílo zanechal své manželce a deseti dětem, které s ní zplodil. Projekt Crazy Horse Memorial je financován ze soukromých zdrojů. Indiáni dvakrát odmítli federální podporu 10 milionů dolarů, neboť by se tím prý celá socha jako symbol znehodnotila.

440471:gallery:true:true

První část monumentu, hlavní část obličeje náčelníka Bláznivého Koně, byla dokončena v roce 1998 po odstřelení skály. Od té doby postupují práce plynuleji, ale i tak má být hotova až za několik desítek let. Celá socha bude vysoká 170 metrů a široká 195. Žádná na světe se jí nevyrovná.