Zatímco za loňskou druhou polovinu roku navštívilo Kanadu přibližně 15 tisíc českých turistů, letos se po červencovém zavedení vízové povinnosti propadl zájem o více než 50%! Vyplývá to z aktuálního průzkumu Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Cestovním kancelářím se prodej zájezdů do Kanady po zavedení víz prakticky zcela zastavil. Důvodem je však i nedávné zavedení bezvízového styku do USA, které je pro zájemce o cestování do Severní Ameriky více než dostatečnou náhradou.

Vloni, kdy ještě platil bezvízový styk, navštívilo Kanadu celkově přibližně 30 tisíc českých turistů, letos Asociace předpokládá, že se jejich celkový počet propadne na 22 tisíc za rok. Před zrušením kanadských víz v roce 2007 navštívilo tuto zemi jen přibližně 10 tisíc Čechů, díky zrušení víz pak zájem o návštěvu Kanady prudce vzrostl.

Kanada zrušila víza pro Čechy v říjnu roku 2007 a opět je zavedla v červenci letošního roku. Asociace odhaduje, že kvůli znovuzavedení víz klesne počet českých turistů do Kanady v příštím roce až na 20 tisíc.